در تمام دنیا افراد برای راه اندازی کسب و کار خود نیازمند تهیه و دریافت مجوز هستند تا فعالیت خود را در چارچوب قوانین انجام دهند. در کشور ما نیز کارآفرینان و صاحبان مشاغل باید مجوزی تحت عنوان جواز کسب و یا پروانه کسب اخذ کنند تا بتوانند فعالیتشان را در واحد صنفی مورد نظر آغاز کنند. برای انجام این امور سامانه ای با عنوان درگاه ملی مجوز های کشور راه اندازی شده است. ما در این مقاله به نحوه اخذ جواز کسب، مدارک و شرایط مورد نیاز به طور کامل پرداخته ایم، با ما تا انتها همراه باشید.
اخذ جواز کسب اینترنتی
جواز کسب چیست؟
جواز کسب و یا پروانه کسب مدرکی است که برای تمامی مشاغل از قبیل: آرایشگاه ها، خیاطی ها، نانوایی ها و … مورد استفاده و لازم می باشد. تمامی مدیران و صاحبان کسب و کار ها برای شروع فعالیت قانونی خود ملزم به اخذ این پروانه می باشند. در صورتی که اشخاص بدون دریافت جواز کسب اقدام به فعالیت کنند، جرائم قانونی ویژه ای را متحمل خواهند شد.
جواز کسب ممکن است به صورت بلند مدت و یا موقت صادر شود؛ جواز های موقت به صورت یک ساله هستند و پس از اتمام مهلت یکساله نیازمند تمدید هستند، جواز های بلند مدت نیز با مهلت حداکثر 5 ساله صادر می شوند. صادر کردن جواز کسب در کشور ایران بر عهده اصناف و اتحادیه ها می باشد و تمامی فعالیت های تجاری که در کشور ایران صورت می گیرد باید زیر نظر این اصناف صورت گیرد.
مفهوم کلی پروانه کسب
تا این قسمت از مقاله مفهوم کلی پروانه کسب را متوجه شدیم. در حقیقت به این آگاهی رسیدیم که جواز کسب، از مهمترین مستندات دولتی است که توسط مراجع قانونی صادر شده و افراد نیز، وظیفه دریافت آن را قبل از شروع کسبوکار خود دارند.
برای اخذ پروانه کسب باید متناسب با شغل و مهارتی که دارید به همان اتحادیه مربوطه مراجعه کنید. بهعنوان مثال اگر شغل شما مکانیکی است باید به اتحادیه صنف تعمیر کنندگان و مکانیکی سبک و سنگین استان مراجعه کرده و نسبت به دریافت پروانه کسب خود اقدام نمایید.
پروانه کسب الکترونیکی چیست؟
همانطور که از نام پروانه کسب الکترونیکی معلوم است صدور این پروانهها در حالت الکترونیکی خواهد بود. طبق اعلام نظریه از طریق اتاق اصناف کشور، تمام پروانههای صادر شده تا به این زمان به پروانههای الکترونیکی تبدیل خواهند شد.
در این مجوزهای کسب جدید، علاوه بر اطلاعات هویتی افراد که شامل نام، کد ملی و شماره شناسنامه میشد، اطلاعات و شماره شناسه صنفی هم درج میشود. در حقیقت افراد دارنده کارتهای الکترونیکی پروانه میتوانند از آن بهعنوان یک سند قابل قبول و قانونی استفاده کنند.
این پروانهها دقیقا مانند کارتهای ملی افراد، دیجیتالی است و با کوچکترین تخلفی مورد شناسایی قرار میگیرند. علاوه بر تمام این موارد افراد میتوانند با استفاده از پروانه کسب الکترونیکی بهعنوان کارت بانکی در بیشتر دستگاههای خودپرداز استفاده کنند. دلیل وجود چنین امکاناتی به این خاطر است که صدور کارتهای پروانه کسب با همکاری بانک ملی انجام گرفته است. احتمال میرود از این کارتهای الکترونیکی در آینده نیز، بهمنظور کنترل و نظارت بر دارایی افراد استفاده شود.
با این حساب پیشنهاد میشود افرادی که هنوز نسبت به دریافت پروانه کسب الکترونیکی اقدام نکردهاند فورا به اتحادیههای مرتبط به صنف خود مراجعه کرده و این پروانه را دریافت نمایند. مبلغ ناچیزی برای این کار در نظر گرفته شده است که افراد میتوانند پس از واریز مبلغ مورد نظر به حساب اتاق اصناف ایران، پروانه الکترونیک مخصوص به کسبوکار خود را دریافت کنند. اگر افراد به این امر مهم توجه نداشته باشند ممکن است در آینده نسبت به انجام امور دارایی با مشکل مواجه شوند.
سامانه دریافت جواز کسب اینترنتی
برای اینکه کسب و کار خود را به صورت قانونی راهاندازی کنید، باید برای ثبت نام جواز کسب اقدام کنید. برای این منظور باید مدارک مورد نیاز را از قبیل کپی سند ملک، شناسنامه و کارت ملی، کارت پایان خدمت، گواهی تاییدیه از اداره اماکن و …، تهیه کرده و با کارشناسان مرتبط با اتحادیه صنفی خود تماس بگیرید. سپس باید به سامانه ایران اصناف به آدرس اینترنتی iranianasnaf.ir مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت کنید.
لازم به ذکر است پروسه رسیدگی به درخواست شما ممکن است 10 روز طول بکشد. در صورت تایید درخواست از سوی نهادهای ذیربط، باید با اتحادیه صنفی خود تماس گرفته و ادامه مراحل اخذ جواز را به صورت حضوری انجام دهید.
مدارک لازم برای ثبت نام جواز کسب اینترنتی
برای ثبت نام جواز کسب، باید مدارک مورد نیاز برای ثبت نام را جمعآوری کرده و ارائه دهید. از جمله مدارک مورد نیاز برای درخواست جواز کسب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سند مالکیت، اجاره نامه رسمی یا عادی به نام متقاضی، مبایعه نامه به نام متقاضی، قرارداد منعقد شده بین متقاضی و ادارات و سازمانهای دولتی، نهادها، شرکتهای تحت پوشش سازمانهای دولتی، رسید پرداخت اجاره بهای معتبر، حکم قطعی دادگاه مبنی بر الزام به تنظیم سند اجاره
- گواهی پایان خدمت یا معافیت دائم یا گواهی اشتغال به تحصیل
- گواهی عدم سوء پیشینه
- گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر
- آخرین مدرک تحصیلی. افرادی که بالای بالای 50 سال هستند، میتوانند گواهی پایان تحصیلات ابتدایی یا مدارک مربوط به داشتن سواد خواندن و نوشتن را ارائه دهند.
- گواهی صلاحیت بهداشتی برای مشاغل و اصنافی که مرتبط با مواد خوراکی، آشامیدنی و بهداشتی است.
- ارائه مدارکی مبنی بر تشکیل پرونده یا ارائه هر یک از اوراق پرداخت مالیاتی
- 12 قطعه عکس
- اسناد هویتی مانند کپی شناسنامه با کارت ملی
- کد اقتصادی
انواع پروانه کسب الکترونیکی
بهتر است بدانید که پروانه کسب الکترونیکی در انواع موقت و دائم دستهبندی میشوند. نوع موقت آن، یک ساله است و تنها یکبار حق صدور دارد. با این حساب بعد از به پایان رسیدن مدت اعتبار، اتحادیههای مربوطه، حدود یک ماه به صاحبان جواز فرصت میدهند تا نسبت به دائمی نمودن پروانه کسب خود اقدام کنند.
در صورتی که صاحب جواز هیچ اهمیتی به تمدید پروانه کسب ندهد، این جواز باطل شده و اگر او فعالیتی در شغل خود داشته باشد، بهعنوان متخلف محسوب میشود. البته همانطور که مطالعه کردید، نوع دومی نیز، وجود دارد که با عنوان پروانه کسب دائم شناخته میشود.
بسیاری از افراد ممکن است در خصوص پروانه کسب دائم اشتباه کنند و به این موضوع بیاندیشند که اعتبار این پروانه مادامالعمر است. در حقیقت؛ اینطور نیست. مدت اعتبار پروانههای دائم حدود 5 سال است. بعد از پنج سال فرد دارنده جواز کسب باید نسبت به تمدید دوباره آن اقدام کند.
مزایای دریافت پروانه کسب الکترونیکی
بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که اخذ پروانه کسب الکترونیکی دارای مزایای بیشماری است. اگر بخواهیم به چند نمونه از آنها اشاره کنیم، میتوان گفت که با استفاده از این کارتها دریافت وامهای بانکی بسیار سهل و آسان است. علاوه بر آن، اخذ کارتهای بازرگانی برای تجار نیز، در کوتاهترین و راحتترین شرایط ممکن قابل انجام است.
اخذ بیمه تکمیلی برای کارگران کارخانه یا کارگاه، بهرهگیری از مزایای برق و گاز، اخذ نشان استاندارد بهمنظور تولیدات، اخذ گواهی تایید از سفارتخانهها با استفاده از این پروانهها انجام میشود.
دریافت سهمیههای سوخت برای واحدهای صنعتی مانند ریختهگری، معافیت گمرکی در زمان واردات کالاهای مورد نیاز برای کسبوکار خود و بسیاری از امکانات دیگر نیز، از جمله مواردی است که با استفاده از پروانه الکترونیکی قابل دریافت است.