نشان جغرافیایی نشانهای است که بر روی کالاهایی که دارای یک منطقه جغرافیایی خاص بوده و کیفیت و شهرت آن بواسطه آن منطقه جغرافیایی است. در حقیقت نشان جغرافیای اسم علامت یا نشانه ای است که مبدأ کالایی را به قلمرو منطقه یا ناحیهای از کشور منتسب میکند، مشروط بر اینکه کیفیت و مرغوبیت، شهرت یا سایر خصوصیات کالا اساسا قابل انتساب به مبدأ جغرافیایی آن باشد.
نکات قابل توجه برای انتخاب عنوان برند
در زیر نکات اساسی را که به شما در انتخاب نام و عنوان مناسب علامت یاری می رساند اعلام می داریم:
- اسامی و علائم مشهور و شناخته شده غیر قابل ثبت هستند.
- اسامی غیر معقول، غیر اسلامی و مخالف با موازین اخلاقی و شئونات اسلامی قابلیت ثبت ندارند.
- صفت ها و اسم هایی که بیان گر توصیف می باشند و یا عام هستند به تنهایی قابل ثبت نیستند.
- استفاده از نام های چند سیلابی و ترکیبی از شانس بالایی برای ثبت بر خوردارند. ( در صورت نبودن عین نام در طبقه کالای درخواستی )
- در صورت عدم ثبت علامت در طبقات مورد درخواست، علامت می تواند یک کلمه و یا ترکیبی از کلمات و اعداد و سمبل، طرح ، رنگ ، شکل و … باشد.
- اسامی خاص و ساختگی شانس بسیار بالایی برای ثبت دارند.
- شباهت نزدیک به ۵۰ درصد با نام های تجاری دیگر امکان ثبت علامت را بسیار ضعیف می کند.
- ثبت علامت به صورت حقوقی ( ایرانی و غیر ایرانی ) و حقیقی ( ایرانی و غیر ایرانی ) قابل انجام بوده، لذا می توان عنوان شرکت را جهت ثبت علامت به کار برد و یا از نام خانوادگی در کنار نامی دیگر جهت ثبت علامت مورد نظر استفاده کرد.
- عنوان یا نام علامت می تواند فارسی ، لاتین و یا ترکیبی از کلمات و حروف فارسی و لاتین باشد.
- اعداد چه به صورت فارسی و چه به صورت لاتین به تنهایی به هیچ وجه امکان ثبت ندارند.
تفاوت نشان جغرافیایی با علامت تجاری در چیست؟
بر خلاف علامت تجاری و لوگو که نقش ایجاد تمایز بین محصولات یک شرکت با سایر شرکتها را دارد، نشان جغرافیایی صرفا به محل تولید و خصوصیات خاص کالا به دلیل تولید در آن نقطه جغرافیایی اشاره دارد.
در نتیجه با آنکه علامت تجاری که برای هر شرکت منحصر به فرد بوده و با ثبت آن، شخص دیگری امکان استفاده از آن را ندارد، نشان جغرافیایی میتواند بین کسبوکارها و شرکتهای متعدد آن منطقه جغرافیایی خاص مشترک باشد و از این جهت منعی برای ثبت آن وجود ندارد.
برندینگ جغرافیایی Geographical Branding چیست؟
همانطور که در جغرافیا مرزی وجود ندارد، دنیای برندسازی نیز بیحد و مرز است. وقتی این دو مقوله بیانتها با هم ترکیب میشوند تا برندینگ جغرافیایی را ایجاد کنند، موقعیت مکانی یا لوکیشن به عنوان عنصر اصلی در برندسازی مورد توجه قرار میگیرد. در قلب برندینگ جغرافیایی باید یک روایت قوی وجود داشته باشد که عناصر کلیدی مکان از جمله فرهنگ، تاریخ، آرمانهای آینده جامعه را منعکس کند. هدف نهایی از این روش، ایجاد یک هویت بصری منسجم و حرفهای در بازاریابی و تبلیغات است.
پنج اصل برندینگ جغرافیایی
اصول پنجگانه برندینگ جغرافیایی به شرح زیر است:
اعتبارسنجی
بسیار مهم است که قبل از ارائه تصویری از برند، یاد بگیریم که دیگران در مورد برند ما چه فکر میکنند. همچنین باید به طور واقع بینانهای به میزان اعتبار یک مکان توجه کنیم. به این ترتیب میتوانیم اصیل و وفادار به واقعیت باشیم.
بیاد ماندنی
اگر اصیل و منحصر به فرد باشید، در نهایت به یاد ماندنی خواهید بود. برند جغرافیایی شما اولین جایی است که به ذهن خطور میکند.
ویژگیهای خاص
چه چیزی برند شما را منحصر به فرد میکند؟ وقتی از یک مکان جغرافیایی به عنوان یک هویت یک برند صحبت میکنیم، ضروری است که شخصیت منحصر به فرد آن از سایرین متمایز میکند.
خلق مشترک
اصالت در برندسازی جغرافیایی مبتنی بر اهداف مشترک همه کسانی است که در این فرآیند دخیل هستند. بهترین راه برای توسعه برندینگ جغرافیایی این است که با همه افراد درگیر در پروژه همکاری کنیم. این افراد ممکن است ساکنان یک محله خاص، شهرداریها، سازمانهای دولتی و خصوصی، کسب و کارهای مرتبط و سایر ذینفعان باشند.
مراحل ثبت نشان جغرافیایی
اول : ارائه اظهارنامه به مرجع ثبت
ثبت نشان جغرافیایی، مستلزم ارائه اظهارنامه به مرجع ثبت می باشد. طبق ماده 7 قانون حمایت از نشان های جغرافیایی اظهارنامه ثبت نشانه جغرافیایی، توسط اشخاص زیر به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تسلیم می شود :
الف) هر شخص حقیقی یا حقوقی و همچنین گروه هایی از این اشخاص که در مکان جغرافیایی مندرج در اظهارنامه به تولید کالای مذکور در آن مشغولند.
ب) هر مرجع صلاحیت دار در امر تولید ، توزیع و سیاست گذاری کالای مورد ثبت.
دوم : مواردی که باید در اظهارنامه قید شود .
طبق ماده 8 قانون مزبور ، موارد ذیل باید در اظهارنامه قید شود :
الف) نام ، نشانی ، تابعیت و سمت قانونی تسلیم کننده ؛
ب) نشانه جغرافیایی که ثبت آن درخواست شده است ؛
ج) مکانی که نشانه جغرافیایی به آن مربوط است ؛
د) کالایی که نشانه جغرافیایی به آن مربوط است ؛
ه) کیفیت ، مرغوبیت ، شهرت و سایر خصوصیات کالایی که نشانه جغرافیایی برای آن به کار می رود.
سوم : نحوه و مراحل ثبت اظهارنامه
طبق ماده 9 قانون مذکور، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اظهارنامه را از نظر مطابقت با قانون و آیین نامه اجرایی حمایت از نشان های جغرافیایی بررسی کرده، در صورت دارا بودن شرایط ، آن را آگهی می کند.
در صورت عدم رعایت شرایط مقرر در قانون حمایت از نشان های جغرافیایی، هر ذی نفع یا مقام صلاحیت دار می تواند بر طبق آیین نامه اجرایی قانون مذکور، اعتراض خود را نسبت به تقاضای ثبت نشانه جغرافیایی به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تسلیم نماید.
سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نسخه ای از اعتراضیه را به متقاضی ثبت ابلاغ می کند. متقاضی مکلف است ظرف مهلت مقرر به آن پاسخ دهد، عدم ارسال پاسخ از سوی متقاضی در موعد مقرر به منزله انصراف از تقاضای ثبت است.
هر گاه متقاضی متقابلاَ پاسخی ارسال دارد، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نسخه ای از آن را در اختیار معترض قرار می دهد و پس از بررسی نظرات طرفین، در مورد وارد بودن یا نبودن اعتراض تصمیم می گیرد.
هر گاه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تشخیص دهد که شرایط رعایت شده و به تقاضای ثبت نیز اعتراض نشده یا اعتراض رد گردیده، نشانه جغرافیایی را ثبت کرده و آگهی لازم را در این خصوص منتشر می کند و گواهینامه ثبت را به نام متقاضی ثبت صادر خواهد کرد.
برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید. برای دیدن سایت اصلی کلیک کنید.