ثبت اختراع
ثبت اختراع
در فرایند ثبت اختراع در کشورمان ایران تمامی قوانین به جهت حمایت از حقوق مخترعین میباشد اما توجه به این نکته ضروری است که همه اختراعات را نیز نمیتوان ثبت نمود و برای ثبت اختراع سه شرط حیاتی لازم است: اختراعی که قرار است ثبت شود باید نوو تازه باشد و قبلا توسط شخص دیگری به ثبت نرسیده باشد ،همچنین حفظ خلاقیت و نوآوری در اختراع لازم است. اختراعی که قرار است ثبت شود باید سودمند باشد. اما برای اینکه بدانید اختراعی که قرار است ثبت کنید قبلا توسط شخص دیگری به ثبت رسیده است یا خیر لازم است که در رابطه با آن اختراع به استعلام ثبت اختراع بپردازید. موسسه ثبتی شریف میتواند اطلاعات مفیدی را در رابطه با ثبت اختراع، استعلام ثبت اختراع ،مدارک نام مورد نیاز برای انجام آن، و نیز مزایایی که ثبت اختراع به همراه دارد به شما ارائه کند.
ثبت اختراع موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
حق ثبت اختراع یا پتنت چیست ؟
حق ثبت اختراع یا پتنت شامل حمایت قانونی از اختراع میباشد که برای دارنده آن اختراع منافعی را به همراه دارد و حمایت قانونی از آن صورت میگیرد. پس از ثبت اختراع برای مدت زمانی مشخصی که حداکثر ۲۰ سال است این حمایت در ازای بیان جزئیات اختراع ، به دارنده آن اعطا میگردد. قابل ذکر میباشد که این حمایت پس از ثبت اختراع میتواند به عموم مردم اعطا شود.
اختراعی که به ثبت رسیده است را نمیتوان بدون اجازه دارنده حق ثبت آن در صنعت تولید کرد و یا از آن استفاده نمود. همچنین توزیع و به فروش رساندن آن نیز بدون اجازه غیر قانونی میباشد. توجه به این نکته ضروری میباشد که پتنت برای تولید محصول اختراعی، مجوز تولید محسوب نمیشود بلکه تنها بازدارنده دیگران از تولید آن محصول میباشد.
حقوق مربوط به ثبت اختراع
زمانی که اختراعی ثبت میگردد و گواهینامه مربوط به آن صادر میشود برای فرد مخترع حقوقی را به دنبال دارد که در ادامه مطلب به آنها اشاره میگردد.
حقوق مادی ناشی از ثبت اختراع
اگر فردی گواهینامه ثبت اختراع را داشته باشد در واقع حق بهره برداری انحصاری آن را نیز دارد. ماده ۵ قانون ثبت اختراع شامل این موضوع میباشد که حقوق اختراع ثبت شده به طور کامل به دارنده آن تعلق میگیرد. در بندهای دیگر این قانون ذکر شده است که حقوق اختراعی که ثبت شده است میتواند به دیگران هم انتقال پیدا کند. در صورتی که مخترع و دارنده حق ثبت اختراع فوت کند حقوق اختراع آن به وارثین فرد تعلق میگیرد.
همچنین دربندی از ماده ۵ قانون ثبت اختراع این نکته ذکر شده است که اگر فرد مخترع برای اختراع خود به استخدام فرد دیگری در آمده باشد، حقوق ناشی از اختراع او تماماً به کارفرمای مخترع تعلق خواهد گرفت. فقط در یک صورت مخترع میتواند حقوق خود را درباره اختراع خود حفظ کند، آن هم در زمانی است که در قراردادی که بین کارفرما و مخترع منعقد میگردد ،این شرط ذکر شده باشد.
حق مادی که از آن نام برده شد در واقع شامل تمام بهرهبرداریهای مادی میشود که به صورت قانونی میتوان از اختراع بهره برد. توجه به این نکته ضروری است که شخص دیگری به غیر از مخترع بدون اجازه نمیتواند به بهره برداری از اختراع بپردازد و از حقوق آن بهره مند شود.
حقوق ناشی از گواهی نامه ثبت اختراع
در قانون ایران بهره برداری از اختراعی که ثبت شده است به وسیله افرادی غیر از مالک اختراع ممنوع میباشد. در صورتی که مالک اختراع اجازه دهد بهره برداری از آن مشکلی نخواهد داشت. بهره برداری از اختراع ثبت شده به دو صورت انجام میپذیرد:
1- اگر محصول از نوع فراورده باشد به دو صورت بهره برداری از آن امکان پذیر میباشد
- در این صورت میتوان اختراع را تولید کرد و آن را به کشورهای دیگر صادر کرد. همچنین میتوان محصول را پس از تولید به جهت فروش در بازار عرضه کرد.
- به وسیله فروش اختراع و یا استفاده از فرآورده های حاصل از آن نیز میتوان از محصول استفاده کرد. ذخیره کردن محصول به جهت فروش آن نیز در این صورت امکان پذیر میباشد.
2- درصورتی که اختراع ثبت شده از نوع فرایند باشد به روش های زیر میتوان از آن بهره برد
1- بهره مندی از خود فرایند ثبت شده
2- مخترع میتوانند کالاهایی را که با بهرهگیری از فرایند تولید میشوند، در بازار برای فروش عرضه کند و یا آنها را به خارج از کشور صادر نماید.
در صورتی که افرادی بدون اجازه از مخترع به استفاده و بهره برداری از اختراع بپردازند در واقع حقوق مخترع را پایمال کرده اند و مخترع این حق را دارد که در دادگاه از آنها شکایت کند.
ثبت اختراع موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
شرایط ثبت یک ایده به عنوان اختراع
به صورت کلی دارا بودن شرایط زیر برای ثبت اختراع لازم میباشد:
1- ایده ناب و جدید باشد: اختراعی که قرار است به ثبت برسد باید مشخصه جدیدی را دارا باشد که سابقه آن مشخصه در دانش و فن قبلی در رابطه با آن اختراع موجود نباشد. به این دانش موجود در اصطلاح Prior Artمیگویند در واقع اختراع باید ناب باشد.
2-اختراع بایددارای گام ابتکاری باشد: اختراعی که قرار است به ثبت برسد علاوه بر ناب بودن باید موجب ارتقاء قابل توجهی در حیطه خود شود. در واقع باید استخراج نتیجه از آن توسط فردی که دارای دانش متوسط در آن زمینه است ،امری غیر ممکن تلقی نشود. در واقع راه حل فنی را که اختراع قابل ثبت قرار است برای حل مشکل پیشنهاد کند باید به گونه ای باشد که دارای مزیت های قابل توجهی نسبت به سایر راه حل های احتمالی موجود باشد. بنابراین برای اینکه اختراعی دارای گام ابتکاری باشد ،باید مشکلی از مشکلات موجود در زمینه خود را که هنوز راه حلی برای آن وجود ندارد، حل نماید.
3- اختراع باید دارای فایده عملی باشد: اختراعی که صرفاً تئوری باشد سودمند نخواهد بود بلکه اختراع باید قابلیت استفاده عملی و نیز ساخت و تولید در صنعت را دارا باشد.
4- اختراع شامل موارد غیر قابل ثبت نباشد: علاوه بر سه شرطی که در بالا ذکر شد در برخی از کشورها قوانینی وجود دارد که به جهت آنها نمی توان برخی از اختراعات را در آن کشور به ثبت رسانید. برای مثال اختراعی که بر خلاف نظم عمومی و همچنین اخلاقیات باشد، علاوه بر این کشفها و تئوریهای عملی ، روشهای ریاضی ،گونههای گیاهی و حیوانی ، روشهای تجارت ، روشهای معالجه یا تشخیص بیماری در انسانها و دام و همچنین نرم افزارهای کامپیوتری که فاقد اثرات فنی هستند، موارد غیر قابل ثبت در اختراع می باشند.
موارد غیر قابل ثبت به عنوان اختراع
- کشفیاتی که از قبل انجام شده باشد و یا در طبیعت موجود باشد.
- نظریههای علمی
- روشهای ریاضی
- طرحها و نقشهها
- قواعد وروشهابه عنوان مثال روش انجام تجارت ، فعالیت ذهنی ، بازی
- نرم افزارهای رایانهای که فاقد اثر فنی باشند
- روشهای تشخیص یا معالجه بیماری در انسانها و دامها
- گونههای گیاهی یا جانوری یا روش ایجاد
- اختراعی که استفاده تجاری از آن موجب اختلال در نظم عمومی و اصول اخلاقی شود.
ثبت اختراع موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
اختراعات کوچک
در واقع اختراع کوچک به اختراعی گفته میشود که دارای تمامی الزامات قابلیت ثبت اختراع نیست اما استفاده صنعتی دارد.
اغلب کشورهایی که در حال حاضر اختراعات کوچک را ثبت میکنند عبارتند از: استرالیا آرژانتین و ارمنستان ، اتریش ، بلاروس ، بلژیک ، برزیل،بلغارستان، چین، کلمبیا ،کاستاریکا، جمهوری چک ، دانمارک ،استونی، اتیوپی ، فنلاند ، فرانسه ، گرجستان، آلمان ، یونان ، گواتمالا، مجارستان ، ایرلند و ایتالیا ژاپن ، قزاقستان ،کنیا، قرقیزستان، مالزی ، مکزیک ، هلند ، پرو، فیلیپین ، لهستان ، پرتقال ، جمهوری کره ،جمهوری مولداوی، فدراسیون روسیه،اسلواکی،اسپانیا، تاجیکستان،ترینیداد و توباگو، ترکیه، اوکراین، اروگوئه و ازبکستان.
کشورهایی که اختراعات کوچک را در نظام مالکیت فکری خود در اختیار دارند، اغلب هدفهایی نظیر مراقبت و پرورش دادن نوآوریهایی که در کشور تولید شده است به خصوص در میان کسب و کارهای کوچک و متوسط و در بین اشخاص حقیقی، را دنبال میکنند..به عنوان مثال قانون کشور آلمان به گونه ای است که میتوان محصولات نووجدید را با با هزینهای کمتر ،آسانتر و همچنین در مدت زمان کوتاهی به صورت اختراع کوچک به ثبت رسانید. در ثبت اختراعات کوچک در مورد شرط دارا بودن گام ابتکاری سختگیری زیادی صورت نخواهد گرفت. به همین جهت معمولاً ثبت کردن این گونه اختراعات به سهولت انجام می پذیرد.
وحدت اختراع
وحدت اختراع در واقع این موضوع را شامل میشود که ادعاهای اظهار شده تنها باید مربوط به یک اختراع و یا گروهی از اختراعات مربوط به یکدیگر باشد به طوری که فقط یک مفهوم کلی و واحد را از اختراعی تک شامل شود. در برخی از کشورها قوانین به گونهای است که به فردی که میخواهد اختراعی را ثبت کند این اجازه را میدهد که گروهی از ادعاهای مربوط به اختراعاتی که ارتباط آنها یک مفهوم کلی و واحد را از یک اختراع تک و واحد تشکیل میدهد در یک اظهارنامه به ثبت برساند.
برای مثال میتوان به این نکته اشاره کرد که چنانچه اختراعی در رابطه با دوربین موبایل و همچنین یک نوآوری دیگر در مورد تاچ اسکرین موبایل انجام شده باشد این دو به عنوان یک اختراع قابل ثبت نمیباشد.اگر کارشناس اداره ثبت اختراع ادعاهای مطرح شده را بررسی کند و تشخیص دهد که این ادعاها بر خلاف اصل وحدت اختراع میباشند از متقاضی درخواست میکند که ادعاهای اضافی خود را تماما حذف کند و یا آنها را در اظهارنامه دیگری تقاضا کند.
روشهای ثبت اختراع
به دو روش می توان اختراع را ثبت کرد که در ادامه به بیان آنها میپردازیم:
1- روش اعلامی
2- روش تحقیقی
روش اعلامی ثبت اختراع
در این روش ثبت اختراع ادعای مخترع ملاک عمل قرار میگیرد .بدین صورت که فرض بر این است ادعای مخترع کاملا درست و صحیح میباشد و در صورتی که ادعای او از قبل ثبت نشده باشد این روش انجام میگیرد. منطبق بر ماده ۳۶ قانون، ثبت برند تجاری و اختراعات ورقه و یا سند اختراع به هیچ وجه سندی برای اثبات قابلیت استفاده از آن و یا جدید بودن آن و همچنین حقیقی بودن آن نیست ونیز داشتن سند اختراع به معنی مخترع بودن فرد تقاضا کننده آن نمیباشد.
روش ثبت اختراع در کشور ایران روش اعلامی میباشد. این روش به این صورت انجام میپذیرد که پس از تحویل مدارک توسط مخترع به شرکت در صورتی که ادعای اوسابقه ثبت را از قبل نداشته باشد،مورد بررسی قرار میگیرد و پس از انجام ،سند آن به نام مخترع صادر میگردد. همچنین صدور سند بر عهده اداره مالکیت صنعتی میباشد اما این نکته بدین معنی نیست که این اداره مسئول صحت آن است بلکه مسئول صحت و سقم آن تنها شخص مخترع میباشد.
روش تحقیقی ثبت اختراع
در برخی از کشورها بررسی ادعای مخترع با بهره گیری از وسایل و امکانات و آزمایشگاههای گوناگون انجام میشود که این کار ممکن است زمان بسیار زیادی به طول بیانجامد.
در این روش ثبت اختراع قبل از ثبت، اختراع به صورت محرمانه نگهداری میشود و اگر پس از انجام بررسی ادعای مخترع صحیح تلقی شود نسبت به ثبت آن اقدام میشود و اگرادعای او درست نباشد درخواست رد میگردد. در بعضی از کشورها هم از هر دو روش برای ثبت اختراع استفاده میشود به عنوان مثال در کشور سوئیس در مورد اختراعاتی که از اهمیت بیشتری برخوردارند مانند دارو، روش تحقیقی به کار گرفته میشود و در بقیه موارد روش اعلامی برای ثبت اختراع مورد نظر مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین و با توجه به نکات گفته شده در هر کشور قانونگذار با توجه به مصلحتهای خاص کشور خود و همچنین مقتضیات موجود یکی از دو روش ذکر شده را برای ثبت اختراع در کشور انتخاب میکند و رعایت قوانین و مقررات خاص آن را برای عموم مردم ملزم میپندارند.
ثبت اختراع موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
استعلام ثبت اختراع
از نکات ضروری که قبل از ثبت اختراع باید به آن توجه داشت استعلام ثبت اختراع میباشد بدین جهت اختراعاتی که از قبل ثبت شده باشند مجدداً به ثبت نخواهند رسید و همچنین مزایا و حقوقی برای مخترع خود به همراه نخواهد داشت. به جهت استعلام ثبت اختراع بایستی مراحلی را که در ادامه توضیح خواهیم داد را انجام دهید و پس از ثبت اختراع خود از مزایا و حقوق مادی آن بهره مند شوید.
به صورت کلی برای استعلام ثبت اختراع از سه روش زیر میتوان استفاده کرد:
روش اول: در این روش استعلام از طریق روزنامه رسمی انجام میگیرد و برای انجام استعلام میتوانید به سایت روزنامه رسمی کشور به نشانی اینترنتی/http://www.rrk.ir مراجعه کنید. با بررسی این سایت می توانید متوجه شوید که آیا اختراع شما از قبل به ثبت رسیده است یا خیر.
روش دوم: در این روش می توانید با مراجعه به سامانه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور از تازگی اختراع خود آگاهی یابید. در این روش لازم است به نشانی اینترنتی http://ssaa.ir/ مراجعه نموده و از قسمت میز خدمات الکترونیک وارد قسمت جستجوی بانک اختراعات شوید.سپس با وارد کردن اطلاعات مورد نیاز استعلام ثبت اختراع انجام میگیرد و میتوانید از جزئیات آن مطلع شوید.
روش سوم: در این روش شما میتوانید کلیه مراحل استعلام و ثبت اختراع خود را به وکلا و کارشناسان متخصص در این حوزه بسپارید.در این صورت از مرحله استعلام تا ثبت اختراع زمان کمتری صرف خواهد شد و زودتر به نتیجه خواهید رسید.
مزایای استعلام ثبت اختراع
در صورتی که پیش از ثبت اختراع استعلام ثبت اختراع را انجام دهید طبیعتاً انتخاب درست تری خواهید داشت و همچنین انجام اقدامات مربوط به ثبت اختراع نیز در زمان کوتاهتری انجام خواهد گرفت در نتیجه مخترعین میتوانند در زمان کمتری به حقوق مادی و معنوی خود دست یابند.
1- در صورتی که از استعلام ثبت اختراع بهره گیرید قبل از ثبت اختراع از تازگی آن اطمینان حاصل خواهید کرد.
2- ثبت اختراع تنها در صورتی قابل انجام است که پیشتر استعلام و اثبات تکراری نبودن آن انجام گرفته باشد.
3- اگر از تکراری بودن اختراع خود آگاهی دارید برای تولید آن زحمتی نکشید زیرا در هر صورت زحمت شما هدر خواهد رفت.
4- چنانچه استعلام ثبت اختراع را انجام دهید انجام مراحل ثبت اختراع در زمان کمتری انجام خواهد گرفت.
اگر اختراعی دارای سه شرط ناب بودن ،نوآوری و سودمندی باشد پس از انجام استعلام ثبت اختراع و با ارائه مدارک مورد نیاز که نام برده شد فرایند ثبت اختراع به انجام میرسد و مخترع میتواند از مزایای آن بهره مند شود.
مراجع استعلام ثبت اختراع
به صورت کلی مراجع استعلام اختراع به تفکیک در زیر نام برده شده است:
1- پژوهشگاهها
2- پارکهای علم و فناوری
3- دانشگاههای علوم پزشکی
4- سایر دانشگاهها
5- مراکز تحقیقی
6- مراجع دیگر مانند شرکت آب و فاضلاب و ستاد توسعه فناوری و صنایع دانش بنیان هوایی و هوانوردی وغیره
معرفی سایت ثبت اختراعiripo.ssaa.ir
یکی از زیر مجموعههای سایت مرکز مالکیت معنوی ،سایت ثبت اختراع میباشد. مرکز مالکیت معنوی که به نشانی اینترنتیipm.ssaa.ir میباشد، با بهره گیری از آن افراد می توانند به خدمات گسترده ای مانند استعلام برند دسترسی داشته باشند. همچنین اشخاص حقوقی و حقیقی میتوانند پس از ثبت نام در این سایت از امتیازات قانونی موجود در این سایت بهره مند شود.
در سالهای اخیر و با توجه به توسعه استفاده از اینترنت دولت ها تمایل دارند که اکثر امور به صورت حضوری انجام شود در همین راستا یکی از سامانه هایی که ایجاد شده است سامانه اینترنتی و غیرحضوری ثبت اختراع میباشد. تمامی مراحل ثبت اختراعات به صورت غیر حضوری انجام می شود و اشخاص از سراسر ایران میتوانند از طریق این سایت به آدرس اینترنتیiripo.ssaa.ir مراحل ثبت اختراع خود را انجام دهند.
از خدمات مختلف این پایگاه میتوان به جستجوی اختراعات پیشین و ثبت اختراع شاره کرد. در صورتی که اختراع اشخاص از قبل توسط فرد دیگری به ثبت رسیده باشدبه آنها نشان داده خواهد شد ام بلها اگر اختراع آن ها دارای ایدههای تازه باشد مخترع می تواند اختراع خود را به صورت غیر حضوری و اینترنتی به ثبت برساند.
امکانات سایت ثبت اختراعiripo.ssaa.ir
پس از اینکه به سایت ثبت و استعلام اختراع به آدرس اینترنتیiripo.ssaa.ir وارد شدید میتوانید از قسمت بالایی صفحه اصلی وارد قسمت میز خدمات الکترونیکی شوید.و با مشاهده زیر منوی ثبت اختراعات که ۷ گزینه را دارا می باشد به امکانات این سایت دسترسی پیدا کنید.امکانات سایت ثبت اختراع در زیر نام برده شده است:
1- راهنمای ثبت اظهارنامه برای درخواست ثبت اختراع
2- هزینههای پرداختی مربوط به ثبت اختراع
3- طبقه بندی بین المللی اختراعات
4- جستجو کردن در بانک اطلاعاتی سایت که آیا اختراع پیشتر به ثبت رسیده است یا خیر
5- ثبت اظهارنامه و انواع درخواست اختراع داخلی
6- لیست مراجع استعلام
7- گزارش عملکرد
متقاضیان جهت ثبت اختراع خود نیازمند چه مدارکی هستند؟
مدارک مورد نیاز برای ثبت اختراع در زیر نام برده شده است:
1- سه نسخه اظهارنامه ثبت اختراع
اظهارنامه اختراع از جمله اوراق بهاداری میباشد که باید از واحد فروش اوراق بهادار که در اداره کل ثبت شرکت ها قرار دارد تهیه شود و پس از آن به زبان فارسی و بدون هیچ گونه لاک گرفتگی و خط خوردگی و پارگی تنظیم گردد .همچنین در تهیه و تنظیم اظهارنامه اختراع و سپس ارائه آن باید موارد زیر را رعایت کنید:
1- اطلاعات مربوط به متقاضی شامل نام او اطلاعات صاحب اختراع و نماینده او و همچنین عنوان اختراع باید در اظهارنامه اختراع درج شود.
2- در صورتی که فرد تقاضاکننده شخص مخترع نیست لازم است مدارکی که نشان دهنده سمت قانونی او می باشد همراه با اظهار نامه ارائه گردد.
3- ادعایی که در اظهارنامه ذکر میشود باید واضح و مختصر باشد و نیز با توصیف همراه باشد به گونه ای که برای اشخاصی که مهارت عادی و متوسط در مورد موضوع مربوطه را دارند قابل فهم باشد و همچنین یکی روش اجرایی از اختراع در اظهارنامه ذکر گردد.
2- ارائه سه نسخه از نقشه ها و طرح های اختراع در یک کاغذ ۲۴ در ۳۴ سانتیمتر
در صورتی که جداول و نمودارها و نقشه ها بخشی از ضمیمه اظهارنامه مربوط به اختراع باشد در رسم کردن آنها باید به نکاتی توجه شود که در زیر به آنها اشاره شده است:
1- نقشه ها جداول و نمودارها باید بر روی کاغذ با استحکام بالا و همراه با خطوط پررنگ و تنها مشکی رنگ و غیر رنگی کشیده شود و همچنین برای رسم کردن آنها از ابزارهای فنی نقشه کشی مانند خط کش استفاده شود و به ترتیب از بالا حداکثر حاشیه اوراق 2/5 سانتیمتر از سمت راست 2/5 سانتیمتر ،سمت چپ1/5سانتیمتر و ازپایین 1 سانتیمتر در نظر گرفته شود.
2- باید دارای شفافیت و وضوح بالایی باشد تا در صورتی که تکثیر و یا تصویر برداری از آنها انجام شود شکل ترسیم آنها به هم نریزد.
3- باید کلیه عناصر نمودار و یا نقشه دارای مقیاس باشد مگر در مواردی که برای فهم و درک اختراع ضروری باشد بخش خاص و مشخصی از نمودار و یا نقش برجسته شود.
4- نقشهها و جداول و نمودارها تا جایی که ممکن است به صورت عمودی در صفحه ترسیم شوند و نه افقی.
5- حروف ،اعداد و نشانهها به طور کاملا واضح و خوانا ذکر شوند.
6- شماره گذاری صفحات باید به ترتیب انجام گیرد و ترجیحاً نشان دهنده شماره آن صفحه نسبت به تعداد کل صفحات باشد.
7- در صورتی که هر یک از نقشه ها جداول و یا نمودارها در بیش از یک صفحه جای بگیرند تمامی صفحات بدون هیچگونه حذف بخشی از آنها باید دارای نشانه های مستقل از شماره صفحه باشد به طوری که ارتباط همه قسمت ها را با یکدیگر به طور واضح نشان دهد.
3- شرح و توصیف اختراع در برگه آچهار که سه نسخه از آن باید ارائه شود.
نحوه توصیف کردن اختراع برحسب ماده ۱۰ آیین نامه اجرایی مربوط به ثبت اختراع باید به صورت واضح و صریح صورت بگیرد و در پایان با جزئیات کامل همراه باشدو دارای نکات ذکر شده در زیر باشد:
1- عنوان اختراع باید با عنوانی که در اظهارنامه ذکر شده است یکسان باشد.
2- حوزه فنی که اختراع در آن حیطه قرار میگیرد ذکر شود.
3- مشکلات فنی اختراع و اهداف آن ذکر شود.
4- توضیحاتی در رابطه با وضعیت دانش قبل از اختراع و پیشرفت های مربوط به اختراع ادعایی ارائه گردد.
5- باید به اشکالات مربوط به نقشهها و نمودارهای مربوطه پرداخته شود.
6- مزایایی که اختراع به دنبال دارد به طور دقیق و واضح ذکر گردد.
7- کاربرد اختراع به طور واضح گفته شود.
8- حداقل یک روش اجرایی به جهت بکارگیری اختراع توضیح داده شود.
4- ادعا یا ادعاهای مربوط به اختراع
منطبق بر ماده ۱۱ ادعای اختراع باید به گونهای باشد که در آن تمامی عناصر اختراعی را که جهت حمایت از آنها درخواست شده است در چهار چوب مشخصه فنی تعیین شده باشد. یک اختراع می تواند شامل یک یا چندین ادعا باشد. ادعا یا ادعاهای ذکر شده باید کاملاً واضح بوده و شرایط زیر را داشته باشد:
1- تعداد آنها باید در محدوده معقول قرار بگیرد.
2- بیشتر از اطلاعات افشا شده نباشد
3- ویژگی های فنی و مثبت از اختراع را بیان کند.
5- مدارک مثبت از متقاضی و مخترع
الف) مدارک مثبت از هویت متقاضی
1- ارائه کپی شناسنامه و کپی کارت ملی برای اشخاص حقیقی الزامی می باشد
2- ارائه آخرین روزنامه رسمی دلیل مدیریت به همراه کپی شناسنامه و کارت ملی صاحبان امضاء آگهی آخرین تغییرات برای اشخاص حقوقی الزامی است.
ب) مدارک مثبت هویتی مختلف
ارائه کپی شناسنامه و کارت ملی مخترع
6- رسید هزینه های قانونی پرداخت شده
الف) هزینه اظهارنامه برای اشخاص حقیقی مبلغ ۱۰۰۰۰ ریال و برای اشخاص حقوقی 100000 ریال می باشد که باید به حساب سیبا به شماره 2171329015001 بانک ملی به نام تمرکز وجوه درآمد خدمات ثبتی اداره کل مالکیت صنعتی که در همه شعبه های بانک ملی در سراسر کشور قابل پرداخت میباشد،ضمیمه شود.
ب) فرانک سوئیس معادل ارزی کلیه هزینهها و تعرفههای ثبتی علامت می باشد که باید به شماره حساب ارزی 740001 نزد بانک ملی شعبه عباس آباد غربی ( ۸۰۳ )به نام خدمات ثبتی اداری کل مالک مالکیت صنعتی واریزگردد.
ثبت اختراع موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
مراحل ثبت اختراع
مراحل ثبت اختراع دارای پیچیدگیهای خاصی می باشد که در صورت اشتباه روند ثبت اختراع برای فرد متقاضی طولانیتر خواهد بود به همین جهت بهتر است که در همان ابتدای کار از موسسه ثبتی شریف برای انجام این عمل بهره گیرید تا کارشناسان مجرب در اسرع وقت و در کمترین زمان فرایند ثبت اختراع را برای شما انجام دهند.
مراحل ثبت اختراع به شرح زیر می باشد:
1- ابتدا باید به سامانه اداره کل مالکیت معنوی مراجعه گردد.
2- پس از آن باید اظهارنامه موردنظر که همان اظهارنامه ثبت اختراع میباشد انتخاب شود و سپس به طور دقیق تکمیل گردد البته بهتر است که تکمیل اظهارنامه را خودتان انجام ندهید زیرا این کار داری پیچیدگیهای بسیاری است که در صورت عدم توجه به آن در ادامه با اختلال در روند کار مواجه خواهید شد.
3- اطلاعاتی را که در اظهارنامه ذکر شدهاند تکمیل کنید به این نکته توجه داشته باشید که مالک اظهارنامه همان شخص مخترع میباشد.
4- مدارک را به همراه ضمائم لازم بارگذاری کنید مدارکی که در بالا به آنها اشاره شد در این مرحله باید در سامانه مورد نظر بارگذاری گردد به همین خاطر بهتر است تا قبل از اقدام برای ثبت اختراع مدارک مورد نیاز را جمع آوری کنید تا بتوانید این روند را سریعتر انجام دهید و با مشکل خاصی روبرو نگردید.
5- بازبینی اطلاعات وارد شده را انجام دهید. توجه داشته باشید که در صورتی که اطلاعات تایید شود دیگر قادر به ویرایش آنها نخواهید بودبه همین خاطر به شما پیشنهاد میدهیم که اطلاعاتی را که در سامانه وارد کرده اید چندین بار به طور کامل بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید که اطلاعات به صورت کامل و صحیح وارد شده باشند .علاوه بر اینها اطمینان داشته باشید که مدارک و ضمائم لازم را هم به طور کامل بارگذاری کرده اید .در صورت رعایت نکات بالا مشکلی برای شما به وجود نخواهد آمد.
6- مرحله بعدی پرداخت هزینه مورد نظر برای ثبت اختراع می باشد. پس از پرداخت هزینه مورد نظر می توانید بقیه مراحل ثبت نام نیز دنبال کنید.
7- پس از اینکه هزینه را پرداخت کردید شماره اظهارنامه به شما داده میشود. توجه داشته باشید که تمامی هزینهها به صورت اینترنتی از شما دریافت و پرداخت میشود به همین خاطر اگر در خارج از ایران هستید هزینههای مربوطه را باید به صورت ارزی پرداخت کنید.
ثبت اختراع در ایران چقدر زمان میبرد؟
تمام فرایند ثبت اختراع در کشور ایران از زمان ثبت اظهارنامه تا اعطای حق امتیاز اختراع و همچنین ارائه گواهینامه آن چیزی در حدود دوازده ماه طول خواهد کشید البته این مدت زمان در نظر گرفته شده در صورتی میباشد که اظهارنامه شخص هیچگونه نقضی نداشته باشد اما اگر اظهارنامه دارای نقض باشد طبیعتاً زمان بیشتری برای ثبت اختراع لازم است. همچنین اگر اظهارنامه مخترع رد شود وسپس مخترع نسبت به رد شدن اختراع اعتراض خود را ثبت کند در نتیجه زمان اعطای حق امتیاز به مخترع طولانیتر خواهد بود.
ثبت اختراع در خارج از کشور چقدر زمان میبرد؟
در واقع ثبت اختراع در خارج از کشور به زمان بیشتری نیاز دارد چرا که ابتدا باید مراحل ثبت اختراع در ایران انجام گردد و پس از تایید در داخل از کشور به سازمان بین المللی ثبت اختراع ارائه گردد. هنگامی که اظهارنامه به خارج از کشور ارسال میشود وارد مرحله جدیدی به جهت تایید و بررسیهای لازم میشود. به صورت کلی فرآیند ثبت اختراعات بین المللی پس از اینکه ثبت اثر در داخل ایران انجام شد معمولا ۱۲ ماه طول میکشد. سازمان بینالمللی ثبت اختراعات از روشهای متنوع جهت ثبت اختراع مخترعین استفاده میکند که هر یک از روشها به زمان مشخصی نیاز دارد بنابراین ممکن است زمان ثبت اختراع در خارج از کشور پس از اینکه اختراع در داخل کشور تایید شد،تا مدت زمان ۱۸ ماه نیز به طول بیانجامد.
به هر میزان که نوع اظهارنامه، نحوه تشریح و توصیف اختراع ،متون ادعانامه، فایل نقشه و غیره هوشمندانه و بهتر نگارش گردد به مراتب زمان ثبت اختراع کاهش مییابد. بنابراین بهتر است برای اینکه اختراع خود را در زمان کوتاه تری ثبت کنید اظهارنامه های روشن و شفاف تهیه کنید و همچنین از تجربیات یک فرد خبره و کارشناس بهره گیرید.
هزینه ثبت اختراع در داخل کشور
برای ثبت اختراع در داخل ایران هزینه کمتری نسبت به ثبت اختراع بین المللی نیاز است. علاوه بر این هزینه ثبت اختراع برای اشخاص حقیقی و حقوقی نیز با یکدیگر یکسان نمیباشد به طوری که هزینه ثبت اختراع برای اشخاص حقوقی بیشتر از هزینه ثبت اختراع برای اشخاص حقیقی میباشد. در هر حال هزینههای مربوط به ثبت اختراع به عوامل زیادی بستگی دارد که برخی از این عوامل در زیر ذکر شده است:
1- هزینه جستجوی در سایت بین المللی
2- هزینه ثبت اظهارنامه و ادعا نامه
3- هزینه تمدید سالانه اختراع
4- هزینه مربوط به انتقال اثار نامه به دفتر رسمی بین المللی
میتوان گفت که هزینه کلی ثبت اختراع در داخل کشور شامل موارد زیر میباشد:
1- هزینه مربوط به تمدید سالانه ثبت اختراع
2- جریمه تاخیر در پرداخت هزینه تمدید سالانه ثبت اختراع
3- هزینه مربوط به اعطای حق ثبت انتقال مالکیت
4- هزینه رسیدگی به اعتراضات جهت بازنگری مجدد
5- هزینههای مربوط به حق ثبت تغییرات پس از ثبت نهایی اظهارنامه و ادعا نامه
6- هزینههای مربوط به نامه و ادعا نامه
7- هزینه استعلام برای انتقال
8- حق ثبت مجوز بهره برداری یا فسخ و یا خاتمه آن
9- هزینه مربوط به هر بار اصلاح اظهارنامه
10- هزینه صدور گواهی المثنی
11- هزینه مربوط به رونوشت مصدق
ثبت اختراع موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
هزینه ثبت اختراع در خارج از کشور
هزینه های ثبت اختراع در خارج از کشور نسبت به هزینه های ثبت اختراع در داخل کشور ایران به مراتب بیشتر است. چرا کهبرای اعطای حق امتیاز در خارج از کشور به فرایند های بیشتری نسبت به داخل کشور احتیاج است. در کل می توان گفت که هزینه تعیین شده است تا کلیه افراد بتوانند آن را پرداخت کنند و از مزایای آن بهره مند شود.
گواهینامه اختراع تا چه زمانی اعتبار دارد؟
پس از گذشت ۲۰ سال از تاریخی که اظهارنامه اختراع تسلیم شده باشد گواهینامه اختراع دارای اعتبار میباشد و پس از آن تاریخ منقضی میگردد همچنین برای حفظ این گواهینامه به مدت ۲۰ سال باید سالانه مبلغی به صورت اقساط پرداخت گردد.
در صورتی که پیش از پایان سال و اتمام مهلت ،هزینه مربوط برای حفظ اعتبار گواهینامه اختراع پرداخت نگردد، این گواهینامه فاقد اعتبار خواهد بود. البته برای پرداخت این هزینه هم به مدت ۶ ماه فرصت دارید. لازم به ذکر است که در این صورت مبلغی به عنوان جریمه تاخیر در پرداخت برای شما در نظر گرفته میشود که باید علاوه بر اقساط ذکر شده جریمه را نیزپرداخت کنید. همچنین اگر هزینه به صورت سالیانه پرداخت نشود اعتبار گواهینامه ثبت اختراع منقضی خواهد شد.
اطلاعات مندرج در گواهینامه ثبت اختراع
1- شماره و تاریخ اظهارنامه
2- شماره و تاریخ ثبت اختراع
3- نام ،آدرس و تابعیت مخترع
4- نام، آدرس و تابعیت مخترع: اگر مخترع از مرجع ثبت درخواست عدم ذکر نام خود را نمایند این اطلاعات ذکر نخواهد شد.
5- عنوان اختراع
6- طبقه بندی بین المللی اختراع
7- ذکر تاریخ شماره و محل اظهارنامه مقدم در صورت ادعای حق تقدم و پذیرش آن
8- مدت زمان حمایت
ثبت اختراع بین المللی(در کشورهای اروپایی)
ثبت و نیز حفظ حقوق اختراع ثبت شده در کشورهایی که عضو اتحادیه اروپا هستند دارای مراحل پیچیدهای می باشد که در این مقاله به زبان ساده ذکر شده است. برای ثبت و حفظ اختراع مورد نظر در این کشورها به طور کلی باید مراحل زیر را طی نمود:
الف) آماده سازی: قبل از اینکه به صورت رسمی برای تشکیل پرونده ثبت اختراع اقدام کنید لازم است که سه مرحله ذکر شده در زیر را انجام دهید:
1- گزارش اختراع را به زبان انگلیسی، آلمانی یا فرانسوی نگارش کنید به صورتی که شامل زمینه و حوزه فناوری اختراع، سابقه پیشین، جزئیات کامل فنی، مزایای اختراع ادعایی و همچنین نحوه حل مشکلات موجود باشد. در نهایت نیز باید روش انجام عملی موضوع اختراع با ذکر مثال توضیح داده شود.
2- پیشنویس پتنت بر اساس گزارش اختراع که اغلب توسط وکیل انجام میگردد، نگارش شود.
3- فرم های رسمی اداره ثبت اختراعات اروپا تکمیل گردد.
ب) تشکیل و پیگیری پرونده: در این مرحله باید فرمهای تکمیل شده را به یکی از شعب اداره ثبت اختراع اروپا(شعبه مرکزی در مونیخ آلمان) ارائه دهید و تقاضای تشکیل پرونده کنید که شامل مراحل زیر می باشد:
1- بررسی شکلی پرونده به لحاظ کامل بودن مدارک لازم در شعبه انجام گیرد.
2- جزئیات فنی قانونی پرونده و نتایج جستجو در روزنامه رسمی به صورت چاپی و دیجیتال منتشر شود.
3- بررسی اساس محتویات پرونده در صورت تسلیم درخواست و سپس پرداخت هزینه های لازم
ج) اعطای گواهینامه ثبت اختراع: گواهی اعطای پتنت پس از انجام بررسیهای لازم در خصوص اساس پرونده و در صورت متقاعد شدن کمیته مربوطه به نام متقاضی صادر خواهد شد.
د) تمدید سالیانه: در صورتی که هزینه های لازم را پرداخت کنید پروانه ثبت اختراع در هر یک از کشورهای عضو اتحادیه که درخواست داده اید به صورت سالیانه تمدید خواهد شد.
ر) اعمال حق: اگر دارنده امتیاز معتبر اختراع در هر یک از کشورهای مربوطه ،متوجه شود که حقوق پتنت مربوط به او توسط اشخاص دیگری نقض میشود، میتواند برای احقاق حقوق خود از روشهای مختلف اقدام نماید.
ثبت اختراع در سایر کشورها
برای به دست آوردن پتنت در هر کشوری قدم اول مستلزم ارائه تقاضانامه (application)، ثبت پتنت و تشکیل پرونده (filing)در اداره ثبت اختراعات آن کشورمیباشد.
معمولاً تقاضانامه پتنت دارای قسمتهایی مانند عنوان اختراع ،سابقه و شرح فنی اختراع می باشد.توصیف فنی از اختراع مورد نظر باید به گونه ای صورت بگیرد که شخصی با فهم متوسط بتواند از آن فن استفاده کند و یا به بازسازی آن اختراع بپردازد. همچنین توصیف فنی اختراع باید به صورت روشن و واضح و به زبان رسمی کشور هدف صورت بگیرد و شامل جزئیات کافی باشد. در واقع ارائه نقشه طرح و دیا گرامهای مربوطه به جهت توصیف بهتر اختراع صورت میگیرد. معمولاً در تقاضانامه چندین ادعا (claim) ذکر میگردد که در واقع تعیین کننده حدود قانونی حمایت درخواستی میباشد.
کشور مورد نظر که در آن به ثبت اختراع پرداخته اید پس از بررسی کارشناسی پرونده و همچنین پس از انتشار مفاد تقاضانامه در سطح عموم مردم (publication) در صورت احراز شرایط ،در نهایت حق پتنت را به مخترع اعطا میکند که این حق در سرتاسر کشور مورد نظر اعتبار دارد و قابل دفاع میباشد.
ثبت اختراع موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
برای ثبت اختراع به کجا مراجعه کنیم؟
در صورتی که میخواهید ثبت اختراع انجام دهید در ابتدا باید به سایت اداره کل مالکیت صنعتی به آدرس www.ssaa.ir مراجعه کنید و همچنین جهت تحویل مدارک در پایان مراحل ثبت و برای انجام برخی از امور اداری در حین انجام پروسه ثبت لازم است به اداره ثبت اختراعات واقع در تهران ،میدان امام خمینی (ره)، خیابان خیام، خیابان فیاض بخش مراجعه کنید.
آیا بجز تهران ثبت اختراع در جای دیگری صورت میگیرد؟
در حال حاضر ثبت اختراعات تنها در تهران و در اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی صورت میگیرد که در ابتدا باید اظهارنامه خود را ثبت کنید و مدارک لازم و متون اختراعی را تسلیم این اداره کنید. مراحل ثبت را میتوان به صورت اینترنتی انجام داد و با دریافت کد و رمز مراحل ثبت را پیگیری کنید. اما در برخی از مراحل ثبت(صدور ابلاغیه جهت مراجعه حضوری) و همچنین اخذ و تایید برخی از نامهها لازم است که به صورت حضوری به اداره ثبت اختراعات مراجعه کنید. همچنین پس از نهایی شدن ثبت برای تشکیل پرونده و ارائه اصل و کپی مدارک برای صدور سند اختراع باید به صورت حضوری به این اداره مراجعه کنید.
نقل و انتقال اختراع
پیشتر عنوان شد که میتوان حقوق اختراعات را انتقال داد و اگر صاحب اختراع فوت شود حقوق او به ورثه او منتقل خواهد شد. برای انتقال اختراع لازم است گواهینامه اختراع در مرجع ثبت به ثبت رسیده باشد. مدارک لازم به جهت انتقال اختراع در زیر ذکر شده است:
1- اصل گواهینامه اختراع
2- مدرک قانونی که دلالت بر انتقال داشته باشد.
3- در صورت وجود مدارک نمایندگی قانونی
4- رسید مربوط به پرداخت هزینه ها
توجه به این نکته ضروری میباشد که در آگهی تغییر مالکیت اختراع ذکر چند مورد الزامی میباشد که این موارد شامل: عنوان اختراع با طبقه بندی مربوطه، تاریخ ثبت انتقال، شماره اختراع، اقامتگاه، نام و تابعیت مالکان قدیم و جدید، نام و آدرس نماینده قانونی مالک جدید.
اعتراض به ثبت اختراع
در برخی از موارد پس از تحویل اظهارنامه توسط مخترع به مراجع ذی صلاح، اظهارنامه مخترع تایید نشده و رد میشود. در این صورت مخترع می تواند با توجه به رد شدن درخواست و اظهار نامه خود طبق ماده ۵۸ قوانین ثبت اختراع نسبت به تصمیم آنها اعتراض نماید. نحوه اعتراض هم بدینگونه میباشد که مخترع باید در دو نسخه کتبی و با ارائه دلایل و مستندات مربوطه به همراه رسید پرداخت هزینههای رسیدگی به رد ثبت ، به مسئولین مربوطه ارائه نمایید.مهلت مخترع برای ثبت اعتراض نسبت به رد اظهارنامه تنها به مدت یک ماه پس از گذشت تاریخ رد اظهارنامه وی میباشد .البته این مهلت برای افرادی که در خارج از کشور میباشند دو ماه است. پس از اینکه اعتراض نامه فرد ثبت گردید نسخه دوم اعتراض نامه به خود فرد مخترع بازگردانده میشود.
مزایای ثبت اختراع
در ادامه به طور مختصر به بیان مزیتهای ثبت اختراع میپردازیم:
1- پس از ثبت کردن اختراع مخترع میتواند از آن بهره برداری کند.
2- مخترع اثر م تواند حق اختراع خود را به ازای دریافت حق امتیاز به دیگران بدهد.
3- با وجود گواهینامه ثبت، اختراع ارزش بیشتری پیدا می کند.
4- حق انحصاری ساخت و یا صادرات اختراع تنها در اختیار مخترعان میباشد و هیچ موسسه و یا شخص حقوقی یا حقیقی دیگری نمیتواند بدون اجازه مخترع از اختراع بهره گیرد ،آن را بفروشد و یا آن را صادر کند.
5- پس از ثبت اختراع امکان فروش بیشتر آن مهیا میشود.
6- با ثبت اختراع از تقلب و تقلید دیگران جلوگیری میشود.
7- انتقال حق اختراع ثبت شده به وراث پس از ثبت اختراع امکان پذیر میگردد.
8- برخورداری از مزایای بنیاد ملی نخبگان برای مخترع امکان پذیر میباشد
9- اختراع ثبت شده در دانشگاههای داخلی و خارجی کشور ارائه و مورد استفاده قرار میگیرد.
10- مخترع اثر پس از ثبت اختراع خود از فرصتهای شغلی یا تجاری بهتر و بیشتری بهره مند میگردد.
11- پس از ثبت اختراع،برخورداری از تسهیلات مربوطه برای کسری یا معافیت خدمت سربازی برای مخترع امکانپذیر میگردد.
سخن پایانی
نتیجه تلاش فکری و ذهنیت خلاقانه و مبتکرانه مخترع منجر به ایجاد یک اختراع میشود. اختراع در حوزه یک محصول صنعتی یا فرآیند صنعتی شناخته شده است. در کشورهای گوناگون زمانی از یک اختراع حمایت میشود که بر طبق تشریفات خارجه آن کشور در زمان مشخصی به ثبت رسیده باشد. همچنین شرایط استفاده از حق ثبت اختراع در کشورهای مختلف متفاوت میباشد.
در این مقاله مراحل ثبت اختراع به طور مختصر شرح داده شد و همانطور که تا به اینجا خواندید مراحل ثبت اختراع دارای پیچیدگیهای خاصی میباشد وهمچنین دارای قوانین و شروط مختلفی است. همانطور که بیان شد برای ثبت اختراع در ابتدا باید به سامانه اداره کل مالیات مالکیت معنوی مراجعه شود. سپس اظهارنامه مورد نظر انتخاب گردیده و اطلاعات خواسته شده در اظهارنامه تکمیل شود .پس از این مرحله نیز باید مدارک لازم بارگزاری شود. سپس اطلاعات وارد شده بازبینی میشود و پس از پرداخت هزینه مورد نظر برای ثبت یک اختراع، شماره اظهارنامه صادر میشود.انجام هر کدام از مراحل نام برده شده ممکن است برای همگان کار ساده ای نباشد. به همین جهت بهتر است برای ثبت اختراع خود از کارشناسان مجرب و خبره کمک بگیرید. شما عزیزان میتوانید از طریق همکاری با موسسه ثبتی و حقوقی شریف اختراعات خود را هم در داخل کشور و هم در خارج از کشور در سریع ترین زمان ممکن ثبت نمایید .موسسه ثبتی شریف میتواند کلیه خدمات ثبتی مربوط به اختراعات را توسط کارشناسان خبره خودبه مخترعین عزیز ارائه نماید. جهت ارتباط با کارشناسان موسسه ثبتی شریف میتوانید با شماره تماس 02188557402 تماس حاصل فرمایید.