ارزش افزوده
ارزش افزوده
بعنوان مثال زمانیکه شما نیز کالایی را دریافت کرده و بهای آن را پرداخت میکنید، در واقع مبلغی بیش از آنچه که قیمت واقعی آن کالاست به فروشنده پرداخت کردید. با این توصیف، تفاضل قیمت حاصله از قیمت حقیقی با مبلغ پرداختی توسط شما یا هر خریدار و مصرف کننده دیگر را ازش افزوده نام گذاری میکنند.
اکنون راحت تر میتوانید مفهوم گواهی مالیات بر ارزش افزوده را درک کنید. اما شاید هنوز هم این سوال پیش بیاید که چرا ما باید مبلغی بیشتر از بهای تمام شده کالا را پرداخت کنیم و دلیل اینکار چیست؟ همچنین، صدور این گواهی ملزم برای چه اشخاص یا شرایطی است و اصلا مراحل دریافت گواهی ارزش افزوده چیست؟
پس پیشنهاد میکنیم برای رسیدن به پاسخ این سوالات با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید. شما میتوانید جهت بهره مندی از مزایای مشاوره و سپردن کلیه امور حقوقی خود در خصوص پرداخت مالیات بر ارزش افزوده و دریافت گواهی آن، با کادر مجرب و آگاه موسسه ثبتی و حقوقی شریف به شماره تلفن 02188557402 تماس حاصل فرمائید.
ارزش افزوده موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
ارزش افزوده چیست؟
ارزش افزوده همان ارزشیاست که در طی فرآیند تولید به ارزش کالاهای واسطهای اضافه میشود؛ این مفهوم همانطور که در بالا ذکر شد، به فرآیند تولید تمام کالاها یا خدمات، وابسته است نه به موردی خاص.
مالیات بر ارزش افزوده هم نوعی مالیات عام است (به این معنا که بر عموم کالاها و خدمات مگر موارد معاف و خاص اعمال میشود) که این نوع جزیه (عوارض) در چند مرحله (از اضافه ارزش کالاهای تولید شده یا خدمات ارائه شده) در مراحل مختلف تولید، توزیع، واگذاری یا فروش اخذ میشود. به تعبیری دیگر، آن نوع مالیاتی است که در طول تمامی فرآیندها، از آغاز مراحل تولید یا ارائه گرفته تا واگذاری نهایی به مصرف کننده اصلی، قدم به قدم جمع آوری میشود.
پس، مالیات بر ارزش افزوده نوعی ستانده دولتی است که در چند مرحله مختلف شامل زنجیره واردات، تولید، توزیع یا ارائه خدمات اخذ شده و براساس درصدی است که به ارزش کالاهای فروخته شده یا خدمات ارائه شده اضافه میشود. اما باید گفت که این پرداختی در هر مرحله مزاحل فوق، به قیمت تمام شده مرحله بعدی درون زنجیره، انتقال مییابد تا آنکه نهایتا توسط مصرف کننده نهایی پرداخت شود.
این در حالیست که میبایست کلیه عرضه کنندگان (مودیان مشمول نظام مالیاتی) علاوه بر بهای اولیه کالا یا خدمت تقدیم شده، درصدی را که از بهای فروش آن کالاها یا خدمات در زمان فروش از مصرف کنندگان اخذ کردند، به شکل دورهای (فصلی) همراه با تسلیم اظهارنامه خود، به سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.
مالیات بر ارزش افزوده چیست؟
متناسب با شرح ماده ۵۹ قانون برنامه سوم توسعه کشور، سازمان امور مالياتي نهادی است تحت نظارت وسیع وزارت امور اقتصادي و دارايي؛ از جمله وظايف مهم اين سازمان که در راستاي اصلاح، تحول و همچنین مكانيزه نمودن سيستم مالياتي كشور قدم بر میدارد، اجراي مصوبات و دستورالعملهای مرتبط با نظام ماليات بر ارزش افزوده است.
ماليات بر ارزش افزوده، آن چارچوب و تفكر ثابت شدهای است كه چندين دهه از تجربه مثبت آن در ساير كشورها سپری شده و مورد تاكيد اغلب صاحبنظران و كارشناسان اقتصادي و مالياتي بانك جهاني و صندوق بين الملي پول قرار گرفته است.
اين ماليات در بیشتر حاکمیت های موجود جهانی، ضمن تامين حداکثری عدالت اجتماعي نسبت به ساير مالياتها، بدون آنکه انگيزه سرمايه گذاري و توليد را از بين ببرد، بعنوان منبع درآمدی بسیار موثر و جديد در جهت افزايش منابع درآمدی دولت بكار گرفته شده است.
ماليات، در واقع يكي از مهمترین منابع درآمدی دولتها تلقی شده كه تحت عناوين مختلفی از شهروندان وصول ميشود. ماليات، بخش قابل ملاحظه اي از اعتبارات متنوع و لازم دولتها را تشكيل ميدهد و باید گفت دركشورهايي كه ماليات از نظام قانوني، سالم و مردمي برخوردار است، بيش از ۶۰% بودجه عمومي را تشكيل ميدهد.
در اقتصاد ايران نیز متناسب با رئوس كلي سند برنامه سوم توسعه، به منظور كاستن از اتكاي حداکثری بودجه دولت به درآمدهای نفتی مقرر شد تا رقم درآمدهاي مالياتي در تركيب با دیگر منابع درآمدي دولت و از طریق گسترش پايه هاي مالياتي (با ساز و کار وضع ماليات بر ارزش افزوده)، افزايش يابد.
ارزش افزوده موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
آیا گرفتن ارزش افزوده اجباری است؟
با توجه به آنچه که تا به اینجا گفته شد، اکنون این سوال پیش میآید که ضرورت داشتن گواهی ارزش افزوده برای شرکت ها چیست و چه اهمیتی دارد؟ البته این نکته را هم باید ذکر کرد که با توجه به مطالب پیشتر عنوان شده، به نوعی به ضرورت اخذ این گواهی هم اشاره کردیم اما در ادامه برای آشنایی بیشتر، اطلاعات تکمیلی آورده خواهند شد.
برای آن که ضرورت دریافت این گواهی را به طور کامل متوجه شوید، به ذکر یک مثال بسنده خواهیم کرد. فرض کنید که شما به عنوان یک شرکت پخش، کالایی خاص را خریداری و در هنگام خرید، طبق قوانین مالیاتی، مالیات بر ارزش افزوده را هم پرداخت خواهید کرد.
با آنکه شما در اینجا به عنوان مصرف کننده نهایی شناخته نشدهاید، یعنی از کالای خریداری شده هیچ بهره کاری نبرده یا از آن استفاده نکردهاید، پس چرا باید پرداخت مالیات بر ارزش افزوده برای آن را بر عهده بگیرید؟
در صورتی که شما گواهی مذکور را داشته باشید، میتوانید در هنگام فروش کالای مورد نظر خود به مصرف کننده واقعی، مالیات بر ارزش افزوده را شخصا دریافت کنید.
انواع مالیات بر ارزش افزوده
1- مالیات بر ارزش افزوده از نوع تولیدی: در این روش از اعمال مالیات، مبلغ مالیاتی تعیین شده بصورت کلی بر فروش اعمال میشود. این نوع مالیات جایز است که هم بر کالاهای مصرفی و هم بر کالای سرمایهای اعمال شود. در واقع بنگاه اقتصادی که خرید کالاهای سرمایهای را بر عهده دارد، هیچگونه اعتبار مالیاتی را پرداخت نمیکند.
2- مالیات بر ارزش افزوده از نوع درآمدی: در این نوع از مالیات بر ارزش افزوده، آندسته از استهلاک و هزینههای جانبی مشخص شده، از پایه مالیات کسر میشوند و تنها همان سرمایهگذاریِ خالص، مشمول مالیات میباشد.
3- مالیات بر ارزش افزوده از نوع مصرف: این نوع مالیات که علاوه بر دو مورد فوق، بحث مقاله ما حساب میشود، بر پایه خدمات دریافتی و همینطور کالاهای مصرفی محاسبه میشود.
ارزش افزوده موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
نحوه محاسبه ارزش افزوده برای اشخاص حقوقی و حقیقی
شرکتی در طول یک سال و در طی یک دوره سه ماهه، کالایی را به مبلغ Xبه صورت قانونی و طبق دستورالعمل اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی خریداری میکند؛ در حین خرید، ۹درصد همان مبلغ X را بر مبلغ کالا افزوده و به عنوان مالیات بر ارزش افزوده به فروشنده میپردازد. از طرفی دیگر، شرکت کالای خریداره شده را با مبلغ Y به صورت قانونی و طبق همان دستورالعمل واصله از اداره امور مالیاتی، به فروش میرساند.
در واقع این شرکت در حین فروش، ۹ درصد Y را به مبلغ کالای خریداری شده توسط خود، اضافه کرده و در هنگام فروش بعنوان مالیات بر ارزش افزوده مجددا آنرا از مصرف کننده دریافت میکند. در پایانِ این مهلت سه ماهه، مالیات اخذ شده و مالیات پرداخت شده در مقابل هم قرار میگیرند و مازاد آن در نهایت تحت عنوان مالیات بر ارزش افزوده به اداره امور مالیاتی و طی یک فیش پرداخت میگردد. حال اگر مقدار مالیات پرداخت شده بیشتر باشد میتواند استرداد مابه التفاوت آن را بطور قانونی از دولت درخواست کرده یا بصورت بستانکار به فصل پرداخت بعدی موکول کند.
مثلا یک تولیدکنندهی چرخ خیاطی را در نظر بگیرید که در کشوری با نرخ معمول ۱۰% مالیات بر ارزش افزوده فعالیت میکند. در این کشور شرکت های خودروساز مواد خام مورد نیاز خود را با قیمت ۲۰۰ هزار تومان خریداری کرده که طبیعتاً مالیات بر ارزش افزودهی آن میشود بعبارتی ۲۰ هزار تومان و همگی ملزم به پرداخت آن به دولت هستند. در این حالت، جمع قیمت کل برابر میشود با ۲۲۰ هزار تومان.
این خودروساز در نهایت محصولات تولید شده خود را به قیمت ۵۰۰ هزار تومان به علاوه ۵۰ هزار تومان مالیات ناشی ارزش افزوده جمعا به مبلغ 550 هزار تومان به توزیعکنندگان مربوطه میفروشد. در این حالت تولید کننده تنها ۳۰ هزار تومان به عنوان مالیات بر ارزش افزوده به دولت پرداخت کرده است. بعبارتی این تولیدکننده سود ۱۰% را که در این فرآیند به دست آورده (از 300 هزار تومان) به عنوان VAT پرداخت میکند.
در نهایت نیز توزیعکننده این محصول را با احتساب سود خود به قیمت ۱ میلیون تومان با ارزش افزودهی ۱۰۰ هزار تومان به مصرفکننده نهایی میفروشد که جمع کل آن میشود یک میلیون و صد هزار تومان.
در واقع توزیع کننده در مرحله فروش، پنجاه هزار تومان را به عنوان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت میکند و نه 100 هزار تومان. پنجاه هزار تومان مابقی را تولید کننده در مرحله قبل از حساب خود پرداخت کرده و بعبارتی توزیع کننده در این مرحله صرفا ۱۰ درصد سود خالص خود را بعنوان دیگر مودی مالیاتی پرداخت میکند.
نرخ ارزش افزوده
آغاز نرخ بندی ارزش افزوده از سال ۸۷ و به میزان ۳% تعیین شد؛ به مرور زمان این عدد افزایش پیدا کرد تا به امروز که نرخ مالیات بر ارزش افزوده ۹% پرداخت میگردد. از این میزان، ۶% به عنوان ارزش افزوده و ۳% به عنوان عوارض ارزش افزوده دریافت میشود.
ارزش افزوده موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
روش های اخذ مالیات بر ارزش افزوده
اخذ مالیات بر ارزش افزوده به دو صورت انجام میشود:
1- نوع اول به گونهای است که تمام مبلغ مالیات بر ارزش افزوده یک کالا یا خدمات، بصورت یکجا از خریدار و یا مصرف کننده گرفته میشود. بعنوان مثال اگر ارزش افزودهی یک کالا ۱۰ هزار تومان و مالیات بر این مقدار، هزار تومان باشد، تمام آن هزار تومان توسط مشتری پرداخت میگردد.
2- نوع دوم به این صورت است که شرکت تولید کننده کالا یا ارايه دهنده خدمات و همچنین مصرفکنندگان آنها، مبلغ مالیات بر ارزش افزوده را با هم پرداخت میکنند. بعنوان مثال ارزش افزوده یک کالا ۱۰ هزار تومان و طبعا مالیات بر ارزش افزودهی آن هزار تومان میباشد؛ پانصد تومان آن مبلغ از مشتری و پانصد تومان مابقی را از تولیدکننده خدمات و یا کالا دریافت میکنند.
مدارک مورد نیاز جهت دریافت گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده
الف- مدارک ثبت نام اولیه ارزش افزوده
- کد اقتصادی
- کپی مدارک اعضای موسس شرکت اعم از شناسنامه و کارت ملی ( براساس آخرین تغییرات)
- آگهی تاسیس شرکت
- اخرین تغییرات شرکت
- وکالتنامه
- آدرس کامل سکونت پیمانکار
- شماره تلفن های ثابت و همراه پیمانکار (در صورت وجود) و در صورت امکان شماره تماس مدیر عامل
- کد پستی پیمانکار
- اصل مجوز فعاليت (دریافت گواحي صلاحيت پیش از مراجعه يا درج نام شركت در سايت رتبه بندي)
- كد پستي محل فعالیت و يا در صورت نبود كد پستي محل فعاليت يا منزل
ب- مدارک لازم برای مرحله آخر ارزش افزوده
- نام بانک شرکت
- نام شعبه بانک
- کد شعبه
- شماره حساب
- تلفن ریس هیات مدیره
- کد پستی و آدر رئیس هیات مدیره
- کد اقتصادی
- آخرین تغییرات
- مدارک آخرین اعضا
شما نیز میتوانید جهت اخذ گواهی مالیات بر ارزش افزوده برای کسب و کار خود با کارشناسان خبره موسسه ثبتی و حقوقی شریف تماس حاصل نموده و از مشاورین ما در این امور بهره ببرید.
ارزش افزوده موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
سامانه مالیات بر ارزش افزوده
در دهههای گذشته مودیان برای ثبت نام، بررسی حساب و انجام امور مربوط به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده و یا اعطای اظهار نامه های مالیاتی میبایست بصورت حضوری به سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه میکردند. امروزه در راستای تحقق راهبردهای دولت الکترونیک و برای کاهش بروکراسی اداری و آسایش کلیه مؤدیان مالیاتی و تسهیل عملیات ثبت ارزش افزوده از بسترهای اینترنتی و فضای مجازی استفاده میشود و این امر باعث شده تا مراجعه روزانه مودیان به سازمان جهت انجام امور مالیاتی به حداقل ترین حالت ممکن برسد.
سامانه الکترونیکی مالیات بر ارزش افزوده به نشانی www.evat.ir امروزه یک سامانه بسیار پر بازدید و حیاتی میباشد که هدف اصلی این سامانه ارائه خدمات به تمام مؤدیان مالیاتی از جمله مالیات بر ارزش افزوده میباشد. خوشبختانه راه اندازی این سامانه در سالهای اخیر به انجام عملیات متعدد مالیاتی سرعت بسیار بیشتری بخشیده است.
شرح دستورالعمل صدور گواهینامه ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده
الف-دستورالعمل
پیرو بخشنامههای گوناگون به شماره های ۲۸۱۵ مورخ 05/0۲/1388، ۴۹۳۶ مورخ 03/۲0/1388 و ۳۰۳۹۲ مورخ 18/0۲/1388 و با توجه به فراهم بودن امکان ثبتنام و صدور گواهینامه برای مؤدیان در نظام مالیات بر ارزش افزوده از طریق سامانه الکترونیکی مالیات بر ارزش افزوده به نشانی www.evat.ir ، صدور گواهینامه مذکور برای مشمولین از ابتدای سال ۱۳۹۴ فقط از طریق سامانه یاد شده امکانپذیر است.
ب- شرایط لازم برای ثبت نام و صدور گواهینامه
- مؤدیان باید ثبتنام خود را ابتدا در سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی به نشانی tax.gov.ir به سرانجام رسانده و سپس برای تکمیل ثبتنام خود به سامانه مالیات بر ارزش افزوده به نشانی www.evat.ir مراجعه کنند؛
- تایید اظهارات، راستی آزمایی و تکمیل اطلاعات پرونده مؤدی طبق دستورالعمل راستیآزمایی ثبتنام به شماره ۴۶۹۷/۲۶۰/د مورخ 01/۱۱/1392؛
- ارائه همزمان کلیه اظهارنامههای مالیاتی در دورههای مشمولیت مؤدی که تاکنون به ثبت نرسیده یا مورد رسیدگی قرار نگرفته اند؛
- پرداخت یا ترتیب پرداخت مالیات و عوارض ارزش افزوده اظهاری و یا قطعی شده (به تایید رسیده)؛
- عملیات درخواست صدور گواهینامه نظام مالیات بر ارزش افزوده میبایست که شخصا توسط مؤدی انجام میگیرد؛
ج-شیوه صدور گواهینامه ثبتنام توسط واحدهای خدمات مؤدیان
1- کاربران خدمات مؤدیان میتوانند با مراجعه به فهرست مؤدیان متقاضی گواهینامه ثبتنام در بخش مدیریتی سامانه مالیات بر ارزش افزوده به نشانی evat.ir/admin در منوی «گواهینامه ثبتنام» زیر منوی «صدور گواهینامه ثبتنام».
2- بررسی اطلاعات اظهاری، تطبیق و تأیید بندهای «۱»، «۳»، «۴» و «۵» در قسمت شرایط صدور گواهینامه ثبتنام مطابق دستورالعمل (این بخش نیز توسط کاربران خدمات مؤدیان انجام میپذیرد)؛
3- پیشنهاد یا تعیین مدت اعتبار گواهینامه ثبتنام توسط کاربران خدمات مؤدیان و درج در سامانه مالیات بر ارزش افزوده در منوی «گواهینامه ثبتنام» زیر منوی «صدور گواهینامه ثبتنام». این مرحله میبایست با ارسال به کارتابل رئیس امور مالیاتی ذیربط جهت تأیید نهایی صورت پذیرد؛
(تذکر: مدت اعتبار گواهینامه برای مؤدیانی که نسبت به پرداخت بدهی مالیاتی خود مبادرت ورزیدهاند، یک سال و برای مؤدیانی که ترتیب پرداخت را انجام دادهاند شش ماه خواهد بود.)
4- مراجعه رئیس امور مالیاتی به کارتابل مدیریتی (بخش مدیریت سامانه مالیات بر ارزش افزوده در منوی «گواهینامه ثبتنام») زیر منوی «تعیین وضعیت گواهینامه ثبتنام» و مشاهده فهرست نام و اطلاعات مؤدیانی که درخواست گواهینامه ثبتنام آنان توسط کاربران خدمات مؤدیان مورد تائيد واقع شده است. جهت بررسی و کنترل و در صورت لزوم، اعمال تغییرات لازم درخصوص مدت زمان اعتبار یا موافقت برای صدور گواهینامه ثبتنام یا «رد درخواست» با ذکر استدلال و توجیهات؛
(تذکر: تعیین وضعیت گواهینامه ثبتنام شامل تأیید، اصلاح یا رد درخواست گواهینامه میباشد و این امر فقط توسط رؤسای امور مالیاتی ذیربط یا معاون مالیات بر ارزش افزوده ادارات کل امور مالیاتی صورت خواهد پذیرفت)
5- پس از تعیین مدت اعتبار گواهینامه ثبتنام و تأیید آن توسط رئیس یا معاون امور مالیاتی ذیربط، به مؤدی اجازه چاپ گواهینامه داده خواهد بود. کاربران خدمات مؤدیان وظیفه دارند در اسرع وقت نسبت به چاپ آن در فرمهای مخصوص اقدام نموده و جهت امضاء در اختیار رئیس یا معاون امور مالیاتی قرار دهند.
6- این گواهینامهها پس از صدور فقط از طریق پست سفارشی (دو قبضه) به نشانی اقامتگاه قانونی یا محل فعالیت مؤدی که در سامانه مالیات بر ارزش افزوده ثبت شده، ارسال خواهد شد. چنانچه گواهی مزبور به هر دلیل توسط پست عودت داده شد یا مؤدی شخصا به اداره مالیات مراجعه و به ارائه توضیحات کتبی اقدام نمود، اگر دلایل ارائه شده به لحاظ راستی آزمایی کافی به نظر رسید، مجددا گواهی میبایست به آدرس قبلی ارسال شود در غیر اینصورت مطابق مقررات اقدام میگردد؛
7- اگر مرجع ذیصلاح نام بنگاه اقتصادی را در هر مرحله ای بعنوان مؤدی ” فاقد اعتبار” تشخیص داد این موضوع به معاونت مالیات بر ارزش افزوده اعلام و در سامانه ثبت میگردد؛ سپس ثبت نام وی به صورت سیستمی غیرفعال و گواهینامه ثبتنام صادر شده نیز لغو میشود. همچنین در صورتیکه مجددا راستی آزمایی توسط ادارات کل ذیربط انجام شد، وضعیت ثبتنام مؤدی از حالت ” تأیید شده” به حالت ” لغو” تغییر یافته و گواهینامه ثبتنام صادره به صورت سیستمی لغو میگردد؛
8- مؤدیان مربوطه میتوانند با مراجعه به وبسایت سازمان امور مالیاتی کشور (بخش ثبت نام) و انتخاب گزینه ”درخواست صدور گواهینامه ثبت نام “ از وضعیت درخواست خود اطلاع حاصل نمایند؛
9- همچنین خریداران و دریافت کنندگان کالاها و خدمات یا فعالان اقتصادی همچون کارفرمایان میتوانند با مراجعه به سامانه عملیات اینترنتی مالیات بر ارزش افزوده (موجود در صفحه اصلی سامانه) با انتخاب گزینه ”بررسی اعتبار گواهینامه ثبتنام مؤدیان مالیات بر ارزش افزوده“ نسبت به صدور اقدام نموده یا از مدت اعتبار گواهینامه خود مطلع گردند.
10- بدیهی است اغلب، مأموران مالیاتی ذیربط مسئولیت بررسی و کنترل کلیه موارد فوق را بر عهده دارند و مدیران کل امور مالیاتی مربوطه نیز در صورت لزوم نظارتهای لازم را بجا خواهند آورد.
11- پس بطور کلی مراحل دریافت گواهی مالیات بر ارزش افزوده را به ۳ قسمت زیر تقسیم میکنیم:
1- انجام پیش ثبت نام برای گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده
2- اخذ اطلاعات کاربری در سامانه مربوطه
3- اقدام به ثبت نام نهایی
ارزش افزوده موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
مهلت تسلیم و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده
معمولا بصورت هر سه ماه یکبار یا بعبارتی در پایان هر فصل، به مالکان مشاغل و کسب و کارها پانزده روز فرصت داده میشود تا با مراجعه به سامانه مالیات بر ارزش افزوده، ابتدا اظهارنامه ارزش افزوده خود را تکمیل و سپس مالیات بر ارزش افزوده خود را (در دو بخش) طی دو فیش مالیاتی به نرخ 6% و عوارض به نرخ 3% پرداخت نمایند.
بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که در فصل زمستان به دلیل تعطیلات پیش رو همچون عید نوروز، مؤدیان به مدت 30 روز یعنی تا پایان فروردین ماه فرصت پرداخت دارند.
مدت اعتبار گواهی ارزش افزوده
معمولا مدت اعتبار گواهی ارزش افزوده در ابتدای صدور، 6 ماهه میباشد؛ در صورتی نداشتن بدهی، این رقم یک ساله خواهد شد و در صورتی که 3 سال مالیات بر ارزش افزوده خود را مستمرا پرداخت کرده باشید و به اصطلاح جزو مؤدیان خوش حساب باشید این مقدار 5 ساله نیز خواهد شد.
چه مشاغلی مشمول مالیات بر ارزش افزوده میشوند؟
بطور کلی مالیات بر ارزش افزوده شامل تمامی مشاغلی که به هر طریق با خرید و فروش کالا یا ارايه خدمات ارتباط دارند، میشود. مشاغلی که در زیر آورده شدهاند بطور کلی جزو مشمولین موظف به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده میباشند:
1- تمامی وارد کنندگان و صادرکنندگان انواع کالاها یا خدمات
2- کارگاه ها یا کارخانه های تولیدی و بهره برداری
3- عموم جامعه بهره برداران از معادن
4- کلیه ارائه دهندگان خدمات حسابرسی و حسابداری، دفترداری و علیالخصوص خدمات مالی
5- حسابداران رسمی مشغول به فعالیت و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران
6- کلیه ارائه دهندگان خدمات مدیریتی و مشاورهای (از هر نوع یا دسته بجز دسته های معاف یا رایگان دولتی)
7- ارائه دهندگان خدمات بخش انفورماتیک و رایانهای اعم از سخت افزاری و نرم افزاری یا طراحی و ساخت سیستم
8- عموم جامعه هتل داران، متل ها یا مهمان پذیر ها
9- دسته بازرگانان شامل انواع بنکداران، عمده فروشان، فروشگاه های بزرگ یا زنجیرهای، واسطه های مالی، نمایندگان پخش و توزیع کالاهای داخلی یا خارجی و نیز صاحبان انبارها
10- نمایندگان یا مالکان موسسات تجاری و صنعتی اعم از داخلی و خارجی
11- موسسات حوزه حمل و نقل موتوری و باربری شامل زمینی، هوایی و دریایی
12- موسسات ارائه خدمات و ساخت مهندسی
13- موسسات حوزه تبلیغات و بازاریابی
14- انواع فروشندگان طلا و جواهر
15- انواع فروشندگان آهن الات
16- صاحبان تالارهای پذیرایی و کلیه رستوران ها
17- بنگاه داران معاملات املاک، صاحبان نمایشگاهها و فروشندگان خودرو
18- صاحبان تعمیرگاهها یا گاراژهای خدمات مجاز خودرو
19- صاحبان چایخانه ها
20- جامعه دفترداران (صاحبان دفاتر اسناد رسمی قوه قضاییه)
21- صاحبان مشاغلی چون مراکز و دفاتر ارتباطات رایانه ای و خدمات ارتباطی، دفاتر خدمات امور مشترکین و بخش دولتی
22- صاحبان تماشاخانهها، سینما ها و مکان ها تفریحی گردشگری و ورزشی
23- سالن های غذا خوری و سفره خانه های سنتی شامل چلوکبابی ها
24- اغذیه فروشیهایی که با مالکیت و نام تجاری فعالیت میکنند
25- کلیه صاحبان دارنده امتیاز دفاتر خدماتی مسافرتی و جهانگردی
ارزش افزوده موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
مشاغل معاف از مالیات بر ارزش افزوده
مشاغلی صرفا از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند که کالا ها و خدمات زیر را عرضه کنند:
1- انواع محصولات کشاورزی فرآوری نشده
2- پرورش و فروش دام و طیور زنده، پرورش آبزیان، زنبور عسل و نوغان
3- انواع گوناگون کود و سم، نهال و یا بذر
4- تولیدکنندگان آرد خبازی، تولید انواع نان ها، انواع گوشت، قند و شکر، برنج، کشت و توزیع حبوبات، سویا، شیر، پنیر، فرآوری و توزیع روغن های نباتی، شیر خشک مخصوص کودکان
5- کتب و مطبوعات، لوازم تحریر و تحصیل و انواع کاغذ جهت چاپ، تحریر و مطبوعات
6- کالاهای اهدایی که به صورت بلاعوض به کلیه وزارتخانهها، موسسات دولتی و نهاد های عمومی غیردولتی (مانند شهرداری ها) تعلق میگیرند؛ (البته با تایید هیئت وزیران و حوزه های علمیه و با موافقت حوزه پذیرنده هدایا)
7- کالاهایی که مسافرین برای استفاده شخصی خود (تا سقف تعیین شده مشمول معافیت) طبق مقررات صادرات و واردات به کشور وارد میشوند. (البته باید گفت که مازاد آن قطعا شامل مالیات میشود)
8- اموال غیر منقول (غیر قابل جابجایی مثل زمین یا مسکن)
9- انواع داروها چه تولید داخلی و چه خارجی
10- خدماتی که مشمول مالیات بر درآمد یا حقوق هستند (موضوع قانون مالیات های مستقیم)
11- خدمات بانکی و اعتباری که بر عهده بانک ها، موسسات تعاونی و اعتباری، صندوق های قرضالحسنه مجاز و خدمات معاملات و تسویه در بازار های سرمایه همچون بورس کالا، انرژی و اوراق بهادار و نیز بازار های خارج از بورس
12- خدمات حمل و نقل عمومی یا مسافربری درون شهری و برون شهری
13- صنعت فرش دستباف
14- انواع خدمات و امور فرهنگی، آموزشی و پژوهشی
15- خوراک دام و طیور
16- تجهیزات و ابزارها و خدمات طراحی و مهندسی در صنعت ناوبری و هوانوردی ویژه فرودگاه ها همچون رادار و بردهای الکترونیکی
17- اقلامی که منحصر به مصارف دفاعی یا امنیتی باشند به شرط آنکه بر اساس فهرست پیشنهاد مشترک وزارت دفاع و وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه و در نهایت به تصویب هیئت وزیران برسند.
اصناف مشمول در نظام مالیات بر ارزش افزوده
به جز موارد استثناء که در بالا ذکر شد، مابقی اصناف مشمول پرداخت مالیات بخصوص مالیات بر ارزش افزوده میباشند. باتفاق هم، آنها را بررسی میکنیم:
1- فروشندگان لاستیک وسایط نقلیه شامل سطوح نمایندگی، عمده و خردهفروشی
2- نمایشگاهها و فروشگاههای وسایط نقلیه شامل انواع مدل های سواری، باری، مسافربری، ماشینآلات راهسازی، کشاورزی و صنعتی
3- تولید کنندگان و فروشندگان لوازم یدکی خودروهای سبک و سنگین
4- کلیه فروشندگان مصالح ساختمانی شامل سطوح نمایندگی، عمده و خردهفروشی
5- کلیه نمایندگی ها، عمده و خردهفروشان صنف تاسیسات الکتریکی و مکانیکی ساختمان
6- نمایندگی ها، عمده و خردهفروشان انواع رنگ ساختمان، صنعتی و اتومبیل
7- نمایندگی ها، عمده و خردهفروشان مواد شیمیایی
8- نمایندگی شخصی (غیر حقوقی) فروش شرکتهای توزیع کالاهای داخلی و خارجی
9- نمایندگیها و واسطه های فروش شخصی (غیر حقوقی) محصولات شرکتها و موسسات تجاری و صنعتی اعم از داخلی و خارجی
10- نمایندگی ها، عمده و خردهفروشان یخچالهای صنعتی و خانگی
11- فروشندگان میوه و ترهبار (شامل میدانداران و بار فروشان هم میشود)
12- تولید کنندگان، توزیع کننده ها و فروشندگان طلا و جواهر
13- فروشندگان مجاز و همچنین رسمی انواع آهن آلات
14- نمایشگاه داران و صاحبان فروشگاه های لوازم صوتی و تصویری
15- فروشندگان رایانه و لوازم جانبی آن، الکتریکی ها و قطعات سخت افزاری
16- کلیه فروشندگان ماشینهای اداری و ملزومات
17- صاحبان فروشگاه های لوازم خانگی
18- هتل ها و هتل آپارتمان
19- کلیه تالارها، رستوران ها، چلوکبابی و اغذیه فروشی ها (بغیر از سالن ها و تالارهای فرهنگی معاف)
20- جامعه مشاور املاک و مستغلات
21- صاحبان تعمیرگاه های مجاز خودرو و وسایل نقلیه
22- فروشندگان تاسیسات حرارتی و برودتی و تجهیزات آنها
23- فروشندگان مصالح ساختمانی، لوازم بهداشتی و تزئینات آن
24- فروشندگان تلفن همراه و لوازم جانبی (نمایندگی، عمده و خرده فروشی)
25- تولیدی ها و فروشندگان مبل و مصنوعات چوبی یا فلزی
26- تولید کنندگان و فروشگاه های فرش ماشینی، تابلو فرش و قالیچه
27- فروشنگان لوازم آرایشی و بهداشتی (نمایندگی، عمده و خرده فروشی)
28- تولید کنندگان و فروشندگان لوازم طبی، بیمارستانی، آزمایشگاهی و تجهیزات پزشکی
29- کلیه داروخانه ها و عطاری ها
30- خوار و بار فروشی ها (لبنیات، سوپر مارکت ها و …)
ارزش افزوده موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
اصناف معاف از مالیات بر ارزش افزوده
در این قسمت به برشمردن کالاهایی که معاف از پرداخت مالیت بر ارزش افزوده هستند میپردازیم:
1- دارایی های غیر قابل جابجایی مانند املاک (زمین، مسکن و …)
2- کالاهای ساخته شده از ابریشم
3- تولیدات صنعت غذایی مانند روغن نباتی
4- انواع بذر های صنعت کشاورزی
5- اجناس مسافران (تا رعایت سقف مجاز)
6- انواع خوراک آبزیان
7- انواع داروها (انسانی)
کلیه اصناف یا فروشندگانی که کالاهای فوق را ارائه میدهند برای همیشه از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف میباشند. شما نیز میتوانید برای پرداخت مالیات کمتر با بهره از امتیازات و شیوههای قانونی، از خدمات مشاورهای ما در موسسه ثبتی شریف تهران بهرهمند شوید.
مدت اعتبار گواهی ارزش افزوده
نکته حائز اهمیت دیگر، مهلت اعتبار گواهی مالیات بر ارزش افزوده میباشد. در صورتیکه شما تمام مدارک لازم برای دریافت این گواهی را فراهم کرده و مراحل انجام این کار را نیز طی کنید و موفق به دریافت گواهی ارزش افزوده خود شوید، اجبارا بعد از مدتی با اتما اعتبار آن روبرو خواهید شد.
معمولا اعتبار این گواهی ها (با تشخیص حوزه مالیات) به مدت 6 ماهه یا یک ساله برای افراد متقاضی صادر میگردند. پس میتوان گفت مهلت اعتبار آن ها 6 ماه یا نهایتا یک ساله است. در نتیجه، بعد از اتمام این موعد باید نسبت به تمدید گواهی خود اقدام کنید. این کار میبایست توسط خود شخص (حقیقی یا حقوقی) انجام شود. ما در بخش های قبل، به شیوه و فرآیند دریافت گواهی ارزش افزوده پرداختیم اما در ادامه میخواهیم نحوه تمدید آن را هم برای شما تشریح نموده تا در صورت نیاز به تمدید دوباره این گواهی به آسانی اقدام کنید.
تمدید گواهی ارزش افزوده
همانطور که در گذشته اشاره کردیم، گواهی ارزش افزوده به صورت دورهای صادر شده و اعتبار آن موعد دار است. برای تمدید اعتبار گواهی ارزش افزوده میبایست مانند مرحله ثبتنام به سایت مالیات بر ارزش افزوده وارد شده و طبق مراحل زیر پیش بروید.
1- نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کرده تا به حساب کاربریتان دسترسی پیدا کنید
2- حال، بر روی گزینه درخواست گواهینامه کلیک کنید
3- شما میتوانید در صفحه باز شده مشخصات متقاضی را رؤیت نمائید؛ سپس نوبت وارد کردن «کد رهگیری سامانه شماره اقتصادی» است؛ پس از انجام این کار میتوانید با کلیک بر روی گزینه مزبور مجددا جهت درخواست و صدور تمدید گواهی ارزش افزوده اقدام کنید.
4- در نظر داشته باشید که برای تمدید لازم است حتما مشخصات آخرین گواهی خود را در سامانه وارد کرده در نهایت روی گزینه ثبتنام کلیک کنید و منتظر دریافت کد پیگیری بمانید.
ارزش افزوده موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
موارد تمدید نشدن گواهی ارزش افزوده
گاهی اوقات امکان دارد مؤدیان با وجود ارائه و تسلیم تمامی مستندات و مدارک به سازمان امور مالیاتی و تکمیل یک به یک فرم ها در زمان پیگیری متوجه عدم تمدید گواهینامه VAT از سوی سازمان امور مالیاتی شوند؛ این موضوع ممکن است دلایل متعددی داشته باشد که اهم آنها شامل:
1- نقص در پرونده و ارائه مدارک،
2- وجود بدهی قبلی مالیاتی و اقدام نکردن برای تسویه حساب از سوی مؤدی،
3- همچنین بدهی های قطعی و تعیین شده ای که تا کنون پرداخت نشدهاند،
4- تاخیر در تسلیم یا ارائه نکردن اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی،
5- و ارائه ندادن گزارش معاملات فصلی و طرح جامع مالیاتی توسط مودیان؛
سازمان امور مالیاتی در این موارد مجاز است از صدور هرگونه گواهی ارزش افزوده یا تمدید آن خودداری کند.
تکلیف مودیانی که گواهینامه برایشان صادر نشده چیست؟
افرادی که به دلایل متعددی چون نقص در پرونده، مشکلات مالیاتی، داشتن بدهی های قطعی، وجود بدهی گذشته، بدحسابی یا درج شکایت شکات در پرونده با عدم صدور گواهینامه از سوی سازمان امور مالیاتی مواجه شوند میبایست برای انجام تمام امور مالی و ارزش افزوده و نیز دریافت آن، یک درخواست فوری برای سازمان امور مالیاتی ارسال کرده؛ در این حالت سازمان و مدیران آن مختارند تا با در نظر گرفتن شرایط متقاضی و دریافت تضمین از آنها مانند چک معتبر و دریافت تعهد کتبی به صدور گواهی شش ماهه برای این دسته از افراد اقدام نمایند.
مهلت زمانی و نحوه اعتراض به مالیات بر ارزش افزوده و عوارض
مطابق قوانین، امکان اعتراض به مقدار تعیین شده مالیات بر ارزش افزوده و عوارض اعلام شده وجود دارد که این اقدام می بایست در مهلت زمانی مقرر (با توجه به قوانین اعتراضات به مالیات و عوارض) انجام شود. در صورتیکه مؤدی در مدت زمان تنها ۲۰ روز پس از دریافت ابلاغ، اقدام به اعتراض نکند مبالغ مندرج و تعیین شده در برگه مطالبه مالیات (یا برگ استرداد مالیات اضافه پرداختی) قطعی محسوب شده و لازم الاجراست. در صورتیکه مودی نسبت به برگه مطالبات مالیاتی معترض باشد، طی موعد قانونی تعیین شده بعد از ابلاغ اوراق مطالبه مالیات (۲۰ روز) فرصت دارد تا اعتراض خود را بصورت کتبی به اداره امور مالیاتی اعلام نموده؛ بدیهیاست که در صورت توافق به عمل آمده و رفع اختلاف، پرونده مؤدی مختومه خواهد شد. در صورتیکه رفع اختلاف با موانع دچار شود، پرونده ظرف مدت ۲۰ روز از تاریخ دریافت اعتراض جهت رسیدگی به هیات حل اختلاف بدوی (موضوع قانون مالیات های مستقیم) ارسال میشود. در صورت پذیرفته شدن اعتراض در هیئت حل اختلاف بدوی، مؤدی می بایست سریعا نسبت به پرداخت مالیات تعیین شده اقدام نماید و البته میتواند نسبت به مازاد آن اعتراض نماید؛ این در حالی است که چنانچه اعتراض شخص در هیئت مورد قبول واقع نشد، هزینه رسیدگی (که معادل یک درصد ما به التفاوت در اظهارنامه است) محاسبه و مودی میبایست آن را هم بعلاوه مالیات بر ارزش افزوده مندرج در برگ مطالبه پرداخت کند.
این نکته را نباید از یاد برد که صدور رای هیئت بدوی قطعی و الزامی است و میبایست در اولین فرصت اجرا شود. همچنین برای مؤدی این حق تعیین شده که اعتراض کتبی خود به رای هیئت بدوی را ظرف مدت ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ اعلام نماید؛ در این صورت، احاله پرونده جهت رسیدگی به هیئت حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر قطعی است. چنانچه رای هیئت حل اختلاف بدوی نیز برای شما ابلاغ شده میتوانید در این خصوص از خدمات مشاورهای و راهنمایی ما در موسسه ثبتی شریف بهرهمند شوید
ارزش افزوده موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
شرکتهای منحل شده هم باید گواهی ارزش افزوده دریافت کنند ؟
چنانچه شرکتی به هر دلیلی خدمات خود را متوقف نموده و اعلام انحلال کرد یا هیچگونه فعالیت اقتصادی در آینده نداشت دیگر نیازی به دریافت یا تمدید گواهینامه VAT نداشته و میبایست صرفا اظهارنامه انحلال خود را تهیه و به سازمان امور مالیاتی تسلیم نماید. این دست از شرکت ها موظفند اظهارنامه مالیاتی خود را تهیه و تنظیم و ارسال نمایند اما دیگر ملزم به دریافت گواهینامه مربوط به آن نخواهند بود.
در این میان شرکتهایی که تنها دارای شماره ثبت بوده و فعالیت اقتصادی ندارند (یعنی فاقد هرگونه فعالیت مالی هستند) آنها نیز صرفا موظف به تسلیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی هستند و طبیعتا نیازی به دریافت گواهینامه ارزش افزوده نخواهند داشت اما چنانچه تنها یک معامله مالی هم انجام دهند میبایتس قبل از آن نسبت به دریافت گواهی ارزش افزوده اقدام کرده باشند در غیر اینصورت فورا برای آنان تخلف ثبت خواهد شد.
همانطور که در بالا اشاره شد، گواهی ارزش افزوده یک نوع مجوز برای انجام فعالیت های مالی و در اصل، جهت دریافت و پرداخت مالیات های مربوط به آن است. همانگونه که شما بدون گواهینامه رانندگی حق رانندگی نداشته و در صورت انجام آن مشمول جریمه های سنگین خواهید شد یا حتی قانون حق توقیف خودرو شما را خواهد داشت، در مورد گواهی VAT نیز همین قضیه صادق بوده و انجام هرگونه فعالیت مالی بدون دریافت یا پرداخت مالیات بر ارزش افزوده امری غیر قانونی به حساب میآید.
موارد اثبات تخلف در قوانین مالیات بر ارزش افزوده و جرایم آن
مطابق مواد (22) و (23) قوانین ماليات بر ارزش افزوده، موارد تخلف شامل عناوین ذیل میباشند:
1- اقدام نکردن برای ثبت نام در مهلت مقرر؛ موضوع بند 1 ماده 22 قانون.
2- بی توجهی به اقدام برای صدور صورتحساب؛ موضوع بند 2 ماده 22 قانون
3- درج ناصحيح و اشتباه قيمت در صورتحسابها
4- درج و تكميل اطلاعات ناقص در صورتحساب یا خلاف با نمونه
5- تسلیم نکردن اظهارنامه
6- خودداری از ارائه دفاتر حساب، اسناد و مدارك
7- تاخير در پرداخت مالیات تعیین شده در موعد مقرر
ماده 22 _ مؤدیان مالیاتی در صورت انجام ندادن تکالیف مشخص شده و یا در صورت تخلف از مقررات این قانون علاوه بر پرداخت مالیات و جریمه تأخیر آن، مشمول جرائمی به شرح زیر خواهند بود:
1- خودداری از ثبت نام مؤدی در موعد مقرر (مهلت مقرر جهت ثبت نام مؤديان مساوی است با پايان انقضاي مهلت تسليم اظهارنامه اولين دوره مالياتي که در اینصورت مؤدي مشمول ثبت نام و اجراي قانون خواهد شد. در صورتی که مؤدیان در مدت مزبور اقدام به ثبت نام ننمایند جريمه عدم ثبت نام از تاريخ اولين دوره شمولیت اجراي قانون تا تاريخ ثبت نام (يا شناسايي حسب مورد) قابل محاسبه و مطالبه قطعی خواهد بود). میزان جریمه این تخلف معادل است با هفتاد و پنج درصد (75%) مالیات مشخص شده تا تاریخ ثبت نام یا شناسایی حسب مورد.
2- اقدام نکردن جهت صدور صورتحساب (معادل با یک برابر مالیات تعلق گرفته)
3- درج ناصحیح و غلط قیمتها در صورتحساب (معادل یک برابر مابه التفاوت مالیات تعلق گرفته)
4- عدم درج و تکمیل اطلاعات مربوط به صورتحساب طبق نمونه یا الگوی اعلام شده (معادل بیست و پنج درصد (25%) مالیات تعلق گرفته)
5- خودداری از تسلیم اظهارنامه که از تاریخ ثبتنام یا شناسایی به بعد محاسبه میگردد (حسب مورد معادل پنجاه درصد(50%) مالیات تعلق گرفته)
6- خودداری از ارایه دفاتر یا اسناد و مدارک (حسب مورد معادل بیست و پنج درصد ( 25%) مالیات تعلق گرفته)؛
طبق این بند، چنانچه مؤديان از ارائه دفاتر یا اسناد و مدارك خودداري کنند.، مشمول پرداخت جريمه جمعا معادل 50 درصد ماليات تعلق گرفته خواهند بود.
چنانچه مؤدي مشمول جريمه عدم ثبت نام موضوع بند(1) ماده(22) قانون گردد حسب مورد، مطالبه جريمه عدم تسليم اظهارنامه تا تاريخ ثبت نام يا شناسايي منتفي ميباشد. همچنین حسب مورد، مطالبه جريمه عدم تسليم اظهارنامه تنها از تاريخ ثبت نام يا شناسايي موضوعيت دارد، بنابراين مطالبه توأم جرايم بندهاي (1) و (5) ماده 22 نمیتواند در يک محدوده زماني معين موضوعيت داشته باشد.
1- در صـورت عـدم صدور صورتحساب موضوع بند(2) ماده(22) قانون مربوطه، جریمه مـعادل يـک بـرابـر مـاليـات و عـوارض تعلق گرفته به مؤدی، محاسبه و مطالبه ميگردد. بنابراين مطالبه جرايم بندهاي (3) و (4) در خصوص همان صورتحساب نمیتواند موضوعيت داشته باشد.
2- همچنین در صورتيکه مؤدي در صورتحسابهاي صادر شده ماليات و عوارض تعلق گرفته (که جزئی از بندهای اطلاعاتي صورتحساب مطابق نمونه اعلامي سازمان امور مالياتي کشور است) را عینا درج ننمايد، مشمول جريمه اي معادل بيست و پنج درصد(25%) ماليات عوارض متعلق موضوع بند(4) ماده(22) قانون خواهد بود.
3- به استناد بند(6) ماده(22)، جريمه خودداری از ارائه دفاتر به میزان(25%) ماليات تعلق گرفته محاسبه شده و همچنین جريمه عدم ارائه اسناد و مدارک نيز برابر (25%) ماليات تعلق گرفته خواهد بود. بنابراين در صورتيکه مؤديان از ارائه دفاتر و اسناد و مدارک خودداري کنند قطعا به پرداخت جريمه جمعاً معادل(50%) ماليات تعلق گرفته ملزم خواهند شد. بديهي است عدم ارائه صورتحساب حکم عدم صدور آن را داشته و در صورتي که مشمول، صورتحساب، دفاتر و سایر اسناد و مدارک درخواستي مأمورين مالياتي را ارائه نمايد، صرفا وصول جريمه موضوع بند(2) ماده(22) کفايت خواهد داشت. بدیهی است در اين حالت، وصول جريمه بند(6) نمیتواند موضوعيت داشته باشد.
ماده 23_ منبع محاسبه جرائم تاخير موضوع ماده(23) قانون مربوطه، در واقع همان ماليات و عوارض تعلق گرفته به دوره پس از کسر ماليات و عوارض پرداختي و قابل کسر (اعتبار مالياتي موجود) ميباشد؛ تأخیر یا اهمال در پرداخت مالیاتهای موضوع این قانون در مهلت های مقرر موجب پرداخت جریمهای به میزان دو درصد (2%) در ماه میباشد که این میزان نسبت به مالیات پرداخت نشده و مدت تأخیر قابل محاسبه و مطالبه خواهد بود. در صورتي که میزان تأخير، پایین تر از يک ماه باشد، به همان میزان، جريمه قابل محاسبه و مطالبه خواهد بود.
لازم بذکر است منبع محاسبه جريمه تأخير موضوع ماده(23) قانون مربوطه در مورد ماليات و عوارض پرداخت نشده در هر دوره مالياتي (شامل ابرازي مؤدي يا مطالبه شده)، از تاریخی که مهلت تسليم اظهارنامه مالياتي منقضی شده و موعد سر رسيد پرداخت ماليات و عوارض است را میتوان دوره مزبور خواند.
1- مأخذ محاسبه جريمه موضوع بند(الف) تبصره(3) ماده(42) اين قانون در مورد ماليات نقل و انتقال انواع خودرو، تاريخ تکميل و صدور اسناد تنظيمي (شامل مبایعه قـطعـي، صـلـح، هبه یا وکـالـت فروش) صرفا در دفاتر اسناد رسمي مـيباشـد. مبدأ محاسبه این جریمه، به میزان ماليات تعلق گرفته يا برابر با مـابه التفـاوت (در مـواردي که ماليات کمتر از مقدار معین پرداخت شده) پرداخت نشده ميباشد که به رقم دو درصد(2%) در ماه نسبت به مدت تأخير قابل محاسبه و مطالبه خواهد بود. جریمه فوق براي مدت کمتر از يک ماه نيز قابل محاسبه و مطالبه ميباشد. شايان ذکر است که جرائم مذکور قابل بخشودگي نخواهند بود.
2- خسارت تأخیر در پرداخت مبالغ اضافه دريافتي از مؤديان موضوع تبصره(6) ماده (17) که بعنوان جریمه احتسابی برآورد خواهد شد به میزان دو درصد(2%) خواهد بود و چنانچه مبلغ مربوطه ظرف مهلت سه ماه از تاريخ درخواست مؤدي مطابق ضوابط اجرايي استرداد، مسترد نگردد، به مأخذ، مبلغ اضافه دريافتي محرز شده و نسبت به مدت تأخير (این بازه از تاريخ انقضاي مهلت مذکور لغايت تاريخ استرداد مبالغ اضافه دريافتي) محاسبه و در نهایت توسط مودی پرداخت ميگردد. چنانچه مدت تأخير کمتر از يک ماه باشد به همین میزان، خسارت (جريمه تأخیر) قابل محاسبه و مطالبه است.
3- تاخير در پرداخت مالياتهاي موضوع اين قانون در مهلت مقرر و ثابت میتواند موجب تحمیل جريمه 2 درصدی در ماه به نسبت ماليات پرداخت نشده و مدت تاخير آن شود. جريمه تاخير در پرداخت نیز با توجه به عبارت «به نسبت ماليات پرداخت نشده و مدت تاخير آن» بهصورت روزشمار محاسبه خواهد شد. بعبارتي تاخير كمتر از يك ماه نيز شامل جريمه خواهد شد.
4- تبصره ماده 19_ علاوه بر جریمه عرضه کالاهای مشمول مالیات بر ارزش افزوده که قوانین و مقررات قید شده در این قانون در آن رعایت نمیشوند کالای قاچاق محسوب خواهند شد.
موسسه ثبتی و حقوقی شریف تهران آماده ارائه خدمات مشاورهای به شماست تا از حقوق خود در برابر مواد قانونی سازمان امور مالیاتی کشور بطور ویژه دفاع نمائید.
ارزش افزوده موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402
مزایا و معایب VAT(Value Added Tax)
همچون سایر ابزارهای اقتصادی، مالیات بر ارزش افزوده نیز مزایا و معایبی را به همراه دارد. از مزایای اینگونه مالیات ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- گسترش پایه مالیاتی: مالیات بر ارزش افزوده قادر است تا بخشهایی از اقتصاد را به دشواری میتوان آنها را تحت پوشش قرار داد، با استفاده از دیگر روشها نظیر مالیات بر فروش پوشش دهد.
2- افزایش درآمدهای مالیاتی: ابکارگیری ابزار مالیات بر ارزش افزوده (Value Added Tax) به دلیل گسترش پایه مالیاتی میتواند سبب افزایش درآمدهای مالیاتی شود.
3- کاهش هزینه اخذ مالیات: ساز و کار مالیات بر ارزش افزوده بر خود اجرایی استوار است. لذا احتمالا میتوان هزینههای جمع آوری پایین تری را در مقایسه با سایر روشهای اخذ مالیات برای آن تصور کرد.
همچنین استفاده از این روش موجب کاهش مالیات مضاعف، کاهش فرارهای مالیاتی و نیز وقفه زمانی پرداخت را بطور موثر کاهش دهد و در کل با ساده سازی و کارایی بالای خود، کمک سرشاری به اصلاح ساختار کلی نظام مالیاتی کشور میکند.
اما این روش معایبی را نیز شامل میشود. از جمله آنها میتوان به احتمال یا ترس از افزایش تورم در کشور اشاره کرد. در واقع این نوع مالیات، باعث افزایش قیمت تمام شده فروش در مراحل مختلف اخذ مالیات خواهد شد. همچنین اجرای این شیوه اکیدا نیازمند انجام مطالعات دقیق و علمی و ایجاد تشکیلات سازمانی ویژه است.
سخن نهایی
در این مقاله در خصوص ضمن تعریف ارزش افزوده و مالیات مترتب بر آن، انواع مالیات بر ارزش افزوده و نحوه محاسبه آن برای اشخاص حقیقی و حقوقی، همچنین نرخ ارزش افزوده، روش اخذ آن و مدارک لازم جهت صدور گواهی مالیات بر ارزش افزوده بحث شد. سامانه مالیات بر ارزش افزوده و نحوه کار با آن مورد تشریح قرار گرفت.
دستورالعمل صدور گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده، مهلت تسلیم و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده، بررسی مدت اعتبار گواهی ارزش افزوده، شرایط عمومی مشاغل دریافت کننده مالیات بر ارزش افزوده، مشاغل معاف از مالیات بر ارزش افزوده، اصناف مشمول و معاف مالیات بر ارزش افزوده، مدت اعتبار و نحوه تمدید گواهی ارزش افزوده، موارد عدم تمدید گواهی ارزش افزوده، راهنمایی مؤدیان فاقد گواهینامه، مهلت زمانی و نحوه اعتراض به مالیات بر ارزش افزوده و عوارض، بررسی شرایط شرکتهای منحل شده، موارد اثبات تخلف در قوانین مالیات بر ارزش افزوده و جرایم آن و در آخر، مزایا و معایب مالیات بر ارزش افزوده از مواردی بودند که در این جستار مورد واکاوی گرفته و برای متقاضیان بسط داده شدند.
گفتیم که صرفا افراد و اشخاصی که گواهینامه ارزش افزوده را دریافت کردهاند، میتوانند مبلغ تعیین شده و قانونی آن را از مشتری اخذ نمایند. کلیه شرکتها، خدماترسانها، کسب و کارها و… که توسط سازمان امور مالیاتی کشور تایید میشوند موظف به دریافت و پرداخت آن هستند. اما باید یادآور شد که این گواهینامه به تمام فروشندگان، نمایشگاه داران، شرکت ها، انواع کسب و کارها و… تعلق نمیگیرد و بسیاری از افراد به هیچوجه احتیاجی به ثبت نام و اقدام برای دریافت این گواهینامه پیدا نخواهند کرد و شامل معاف شدگان یا استثناء ها خواهند بود.
مطابق سطور فوق، گواهینامه ارزش افزوده بنا به تشخیص حوزه مالیات بر ارزش افزوده، بصورت ۶ ماهه یا نهایتا یک دوره یک ساله صادر میشوند که بعد از پایان تاریخ اعتبار اشخاص حقیقی و حقوقی ملزم به تمدید آن خواهند بود. کلیه خریداران در هنگام پرداخت مبلغ مالیات بر ارزش افزوده ملزم هستند تا گواهینامه ثبت نام را از آنان درخواست کرده و پس از رویت آن و اطمینان از تاریخ اعتبار گواهی، آن موقع نسبت به پرداخت مبلغ خرید و مبلغ مالیات بر ارزش افزوده اقدام نمایند.
در این میان، موسسه ثبتی و حقوقی شریف با استفاده از مشاورین خبره مالیاتی میتواند شما را در راستای دفاع از منافع و کسب یا تمدید اعتبار گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده در این مسیر همراهی کند. سالهاست عملکرد این موسسه حقوقی بسیار مورد استقبال قرار گرفته؛ چرا که در صورت اخذ مشاوره از کادر آگاه و کارآزموده ما، افراد میتوانند از معافیتها، مزیتها و دیگر موارد قانونی موجود در خصوص مالیات بر ارزش افزوده بهرهمند شده و نسبت به پرداخت بهینه ترین میزان مالیات اقدام نمایند. همین حالا تلفن را برداشته و با شماره 02188557402 تماس حاصل فرمائید.