اخذ کد اقتصادی

اخذ کد اقتصادی
امروزه همه کسانی که شرکتی را به ثبت رسانده قطعا با مفهوم اخذ کد اقتصادی آشنا هستند. اما اگر شما هم جزء افرادی هستید که با این کلمه آشنایی ندارید، باید بگوییم که در یک تعریف کلی، کد اقتصادی به یک کد 12 رقمی گفته می‌شود که اخذ آن به معنای این است که شرکت مورد نظر دارای پرونده مالی در سازمان مالیات مربوط به حوزه خود است.

اخذ کد اقتصادی

 اگر شما هم تمایل به ثبت شرکت و دریافت کد اقتصادی دارید، می‌توانید با مراجعه به موسسه معتبر ثبتی و حقوقی شریف با شماره تماس 02188557402 با کارشناسان مجرب این مجموعه مشورت کرده و به راحتی کد اقتصادی شرکت خود را دریافت نمایید.
بدون اخذ کد اقتصادی بسیاری از فعالیت‌های شرکت غیرقانونی خواهد بود بنابراین هر موسس پس از ثبت شرکت خود حدود 2 ماه فرصت خواهد داشت که به منظور دریافت کد اقتصادی، ثبت‌نام کرده و برای پرداخت تمبر سرمایه شرکت اقدام کند. همچنین ممکن است شما پرسش‌هایی نظیر اینکه، کاربرد کد اقتصادی چیست؟ برای دریافت کد اقتصادی باید چه مراحلی را طی کرد؟ آیا نیاز به داشتن یک مکان اداری یا اجاره نامه است؟، مواجه شده باشید. برای دریافت پاسخ صحیح این سوالات تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

 
 

اخذ کد اقتصادی موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402

کد اقتصادی چیست؟

همان‌طور که در ابتدا به آن اشاره شد، کد اقتصادی یک کد 12 رقمی است که به معنای این است که یک پرونده مالیاتی برای فرد یا شرکت در اداره مالیات ثبت شده است. اخذ کد اقتصادی به اندازه‌‎ای اهمیت دارد که از سال 98 دریافت آن برای کلیه شرکت‌ها یا کسب و کارها ضروری شد و بدون آن مجوز بسیاری از فعالیت‌ها برای شرکت‌‎ صادر نخواهد شد. در واقع احراز هویت شرکت وابسته به دریافت کد اقتصادی است. هر شرکتی که در حوزه تجاری، واردات و صادرات فعالیت می‌کند یا نیاز به انجام هر گونه قرارداد دارد باید در ابتدا یک شناسنامه مالیاتی را در سازمان مربوطه ثبت کرده باشد.
همچنین برای صادر کردن هر گونه فاکتور، خرید و فروش انواع کالا یا اخذ رتبه می‌بایست به صورت حقیقی یا حقوقی برای اخذ این کد 12 رقمی اقدام نمود. می‌توان گفت مهم‌ترین قدم پس از ثبت شرکت، اخذ کد اقتصادی است. با دارا بودن این کد، شرکت‌ها می‌توانند با اطمینان به فعالیت‌های خود بپردازند.

کد اقتصادی 16 رقمی چیست؟

در گذشته برای تمامی شرکت‌ها کد 12 رقمی صادر می‌شد اما به دلیل مسائلی که در سازمان مالیات کشور وجود داشت، یک سیستم جامع مالیات تاسیس شد. سپس با افزایش تعداد افراد و دستی بودن این کد 12 رقمی که سبب به وجود آمدن مسائل زیادی می‌شد، کد اقتصادی 16 رقمی ایجاد شد. همچنین یک سایت مجزا طراحی شد که در آن افراد توانستند به راحتی اظهارات مالیاتی خود را به سازمان ارائه دهند. این امر تا  حدود زیادی سبب بهبود سیستم مالیات کشور، دریافت مالیات و شفاف ساختن فعالیت‌های اقتصادی در سطح جامعه شد. بنابراین به دلیل کارآمد نبودن کد اقتصادی 12 رقمی، نیاز به اخذ کد اقتصادی 16 رقمی در سیستم جامع مالیاتی کشور بود. در ادامه مراحل اخذ کد اقتصادی را شرح می‌دهیم.

تفاوت کد اقتصادی جدید و قدیم

تفاوت کد اقتصادی جدید و قدیم به این صورت است که کد اقتصادی قدیم یا همان 12 رقمی، پس از ثبت پرونده در سازمان امور مالیاتی صادر خواهد شد؛ اما کد اقتصادی جدید در اداره دارایی پس از تشکیل پرونده و طی مراحل ثبت نام سیستمی، اخذ می‌گردد.

 
 

اخذ کد اقتصادی موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402

تفاوت کد اقتصادی با شماره اقتصادی چیست؟

شماره اقتصادی همان کد اقتصادی است که در واقع با هم تفاوتی ندارند.

تفاوت کد اقتصادی با شناسه ملی

  1. کد اقتصادی تنها برای افراد حقیقی و حقوقی که به کسب و کارشان مالیات تعلق می‌گیرد، صادر می‌شود اما شناسه ملی فقط برای افراد حقوقی صادر می‌شود.
  2. کد اقتصادی، 12 رقمی است اما شناسه ملی دارای 11 رقم است.
  3. 3. شناسه ملی را اداره ثبت شرکت‌ها صادر می‌کند اما مرجع صادر کننده شماره اقتصادی، اداره امور مالیاتی است.
  4. کد اقتصادی را قوه مجریه صادر کرده اما شناسه ملی را قوه قضاییه صادر می‌کند.

دریافت کد اقتصادی چه ضرورتی دارد؟

در این بخش به مهم‌ترین کاربردهای کد اقتصادی برای اشخاص حقیقی و حقوقی خواهیم پرداخت.

1. کد اقتصادی به شرکت اعتبار می‌بخشد

همه فعالیت‌های یک شرکت بخصوص قراردادهای مهم و کلان وابسته به کد اقتصادی هستند. برای مثال اگر یک شرکت قصد ایجاد قرارداد با یک شرکت بزرگ را داشته باشد قطعا نیاز به کد اقتصادی دارد تا بتواند اعتماد کمپانی مورد نظر خود را جلب کند. چنین قراردادهایی برای شرکت‌ها همیشه ارزشمند بوده‌اند زیرا سبب سودآوری بیشتر خواهند شد بنابراین اخذ کد اقتصادی هم برای شرکت‌ها امری حیاتی است.

2. کد اقتصادی لازمه شرکت در مزایده‌ها و مناقصه‌ها

لازمه حضور اشخاص حقیقی و حقوقی در انواع مناقصه‌ها و مزایده‌ها همواره وابسته به کد اقتصادی است. اگر بخواهیم در مناقصات یا مزایده‌ها به نتایج چشمگیری برسیم، داشتن رتبه بندی شرکت بسیار مهم خواهد بود که در این خصوص نیاز به کد اقتصادی خواهد بود. به عبارتی دیگر ممکن است به دلیل عدم برخورداری از گرید یا رتبه بندی مجاز به مشارکت در مزایده یا مناقصات نباشید.

3. کد اقتصادی لازمه واردات و صادرات

اگر شما هم جزء اشخاصی هستید که به حضور در بازار تجارت یا واردات و صادرات علاقمند هستید به خوبی می‌دانید که برای چنین اموری نیاز به کارت بازرگانی داریم. حال برای دریافت کارت بازرگانی تمام اشخاص حقیقی و حقوقی باید شماره اقتصادی داشته باشند. یعنی بدون اخذ کد اقتصادی، مجاز به حضور در هیچ یک از فعالیت‌های کلان و پرسود تحاری – اقتصادی نخواهیم بود.

4. کد اقتصادی سبب جلوگیری از مشکلات مالیاتی

موارد مالیاتی هم از دیگر موضوعات مهمی است که کلیه شرکت‌ها باید به آن‌ها توجه نمایند. همه ما به خوبی می‌دانیم که صاحبان هر کسب و کاری باید در موعد مقرر در خصوص ارائه اظهار مالیات و پرداخت آن اقدام کنند. حال ارائه اظهارنامه مالیاتی جزء اموری است که نیاز به کد اقتصادی دارد. بنابراین اخذ کد اقتصادی شرکت سبب تسریع امور مالیاتی آن خواهد شد.

 
 

اخذ کد اقتصادی موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402

افراد موظف به اخذ کد اقتصادی

همه اشخاص حقوقی یا حقیقی که به اموری مانند تولید کالا، مونتاژ، توزیع کالا و خدمات، واردات و صادرات محصولات می‌پردازند و دارای پروانه کسب و کار از نهادهای مربوطه هستند یا محل کسب دارند، می‌توانند شماره اقتصادی دریافت کنند. شخصیت‌های حقیقی برای اخذ کد اقتصادی خود، باید مجوز کسب و کار خود را ارائه کرده و محل فعالیت خود را نیز معرفی کنند.
هر فرد اگر تنها یکی از شرایط فوق را داشته باشد، برای دریافت کد اقتصادی کافی است. کد اقتصادی از امور بسیار مهم پس از ثبت یک شرکت یا برند است؛ به گونه‌ای که در حال حاضر اخد کد اقتصادی الزامی است و تمامی اشحاص حقیقی یا شرکت‌ها باید این کد را دریافت نمایند.
از مناسبات مهمی که برای حضور و مشارکت در آن‌ها نیاز به کد اقتصادی است می‌توان به مناقصات و مزایده‌های دولتی یا خصوصی اشراه کرد. پیش‌نیاز ورود به چنین مناسباتی، کد اقتصادی است. به عبارتی افرادی که دارای ثبت شرکت و شماره اقتصادی نباشند، مجوز ورود به مناقصات و مزایدات دولتی و خصوصی را نخواهند داشت. در توضیحات فوق به دو مورد مهم یعنی مجوز کسب و کار و مکان فعالیت اشاره شد که در ادامه به شرح هر یک خواهیم پرداخت.
مجوز فعالیت: مجوز فعالیت برای دریافت کد اقتصادی، به همان جواز کسب اطلاق می‌شود که از نهادهای مربوطه برای انجام امور تجاری اخذ می‌شود. برای مثال دریافت جواز پرورش طیور از سازمان جهاد کشاورزی.
مکان فعالیت تجاری: مکان فعالیت تجاری، به هر نوع واحد اداری یا هر مکانی گفته می‌شود که از نظر شهرداری یا نهادهای مربوطه به عنوان یک مکان برای فعالیت‌های اقتصادی مورد تایید باشد و امکان فعالیت اقتصادی در آن وجود داشته باشد. مکان فعالیت تجاری باید دارای اجاره‌نامه یا سند خرید باشد.

افرادی که موظف به اخذ کد اقتصادی نیستند

  1. مساجد و انواع تکایا
  2. کلیه اشخاص حقیقی که به هر گونه فعالیت در حوزه هنر همانند فیلمسازی، طراحی، نقاشی، نویسندگی، ویراستاری و غیره می‌پردازند.
  3. اشخاص حقیقی که در حوزه تحقیق یا مشاوره فنی اشتغال داشته باشند. همانند اعضای هیئت علمی در دانشگاه‌ها یا مراکز آموزش عالی.
  4. کلیه اتحادیه های امور صنفی بر اساس مواد 4 و 23 قانون نظام صنفی، مجاز به فعالیت‌های اقتصادی نیستند.
  5. اشخاص حقیقی که به امور پیمانکاری اشتغال داشته باشند و دارای شرایط ذکر شده در بند (الف-2) این دستورالعمل نباشند. لازم به ذکر است که این امر تنها در صورتی امکان‌پذیر است که ارزش پیمان یا مقدار دریافت کل پیمان‌های این اشخاص در یک سال شمسی از مبلغ 50 میلیون ریال بیشتر نشود.

دریافت کد اقتصادی توسط اشخاص حقیقی

اخذ کد اقتصادی برای همه اشخاص حقیقی که به انواع فعالیت‌های تجاری یا ارائه خدمات گوناگون می‌پردازند ضروری است. این کد سبب می‌شود بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی با سهولت انجام شوند و همچنین مزایایی را هم به همراه دارد. به عبارتی اشخاص حقیقی با داشتن این کد از رقابت‌های ناسالم در بازار جلوگیری خواهند کرد تا حمایت بیشتری از فعالیت‌های اقتصادی سالم صورت گیرد و از طرفی با این کار سبب رونق کسب و کار خود می‌شوند.
به علاوه دریافت کد اقتصادی سبب سهولت در اخذ مجوز برای امور بازرگانی و یا دریافت کارت بازرگانی خواهد شد. داشتن شماره اقتصادی از موارد بسیار مهم در خصوص تشکیل پرونده برای صادر شدن کارت بازرگانی است. همچنین این کد برای اشخاص حقیقی در امور گوناگون مانند تولید کالا، مونتاژ، توزیع محصولات، صادرات و واردات انواع کالا الزامی به شمار می‌آید.
اشخاص حقیقی که در امور گوناگون تجاری مانند تولید کالا، صادرات، واردات و غیره اشتغال داشته باشند و دارای پروانه کسب و کار باشند یا مکان فعالیت تجاری داشته باشند باید نسبت به اخذ کد اقتصادی اقدام نمایند. داشتن این کد در مواردی همچون امور مالیاتی بسیار ضروری است. دریافت مجوز برای انجام امور تجاری، پرداخت مالیات، جلوگیری از رقابت‌های ناسالم افراد سودجو و حمایت از فعالیت‌های سالم از مزایای دریافت کد اقتصادی به شمار می‌آید. زیرا با توجه به اینکه فعالیت‌های اقتصادی در انواع گوناگونی صورت می‌گیرند تنها در صورتی می‌توان حمایت و نظارت کافی را بر امور آنان داشت که بتوان افراد فعال در این زمینه را به خوبی شناخت و این مهم تنها در صورتی ممکن است که اشخاص دارای کد اقتصادی باشند.
کارمندان جزء فعالان اقتصادی به شمار نمی‌آیند اما کلیه اشخاصی که ماده 95 قانون مالیات‌های مستقیم به آنان تعلق می‌گیرد یا مشاغلی که در بند الف، ب و ج این قانون ذکر شده‌اند مانند اصناف، پزشکان، کاسبان، وکیلان، روزنامه‌نگارها و غیره جزء فعالان اقتصادی محسوب می‌شوند و باید کد اقتصادی دریافت کنند.
حال اگر اشخاصی که در امور تجاری اشتغال دارند یا موسسه‌ای را تاسیس کرده‌اند، نسبت به دریافت کد اقتصادی خود اقدام نکنند به آن‌ها تسهیلات مالیاتی تعلق نگرفته، جرایم مالیاتی آنان بخشیده نمی‌شود و همچنین قادر به دریافت خدمات الکترونیکی مالیاتی نیستند.

 
 

اخذ کد اقتصادی موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402

مدارک مورد نیاز برای متقاضیان حقوقی اخذ کد اقتصادی

دریافت و تکمیل دفترچه مخصوص اشخاص حقوقی از شعب کپی نهادهای مالیاتی و در دست داشتن مهر شرکت
ارائه نتیجه استعلام از واحد مستغلات حوزه مربوطه به منظور تشکیل پرونده برای مالیات اجاره.
به همراه داشتن اصل و تصویر دقیق از آگهی‌های ثبتی و مدارک موسسه مانند اساسنامه، شرکت نامه، پیش‌آگهی تغییرات و تاسیس، اظهارنامه موسسات سهامی خاص، تقاضانامه شرکت‌ها.
به همراه داشتن اصل و تصویر دقیق کلیه روزنامه‌های تأسیس و روزنامه‌های تغییرات شرکت
اصل شناسنامه، کپی شناسنامه و کارت ملی کلیه صاحبان امضاء مجاز شرکت و اعضای موسسه
اصل سند مالکیت و کپی آن به همراه گواهی پایان کار و گواهی عوارض شهرداری، ارائه اجاره نامه مکان اقامت موسسه محضری یا ارائه اجاره نامه به همراه کد رهگیری و هولوگرام به نام موسسه
نکته مهم: به منظور دریافت کد اقتصادی، اجاره نامه مربوطه باید به نام شرکت مورد نظر  باشد و به نام شخص قابل پذیرش نیست.
اصل و تصویر دقیق قبض آب، برق و تلفن مکان موسسه
گواهی مربوط به امضاء مالکان امضای مجاز شرکت که از دفترخانه اسناد رسمی دریافت شده باشد و به نام سازمان امور مالیاتی حوزه مربوطه باشد.

مدارک مورد نیاز برای متقاضیان حقیقی اخذ کد اقتصادی

  1. مدارک شناسایی معتبر
  2. فرم اداری و صحیح مربوط به مشخصات متقاضی کد اقتصادی 
  3. درخواست کتبی به منظور دریافت کد اقتصادی
  4. تصویر معتبر و دقیق از پروانه کسب
  5. گواهی معتبر مبنی بر پرداخت هزینه صدور کد اقتصادی نزد شعب بانک ملی
  6. سه قطعه عکس پرسنلی در ابعاد 2*3
  7. همچنین اگر متقاضی در گذشته کد اقتصادی دریافت کرده باشد باید تصویر واضحی از آن یا یک فیش کامپیوتری را نیز به نهاد مربوطه ارائه دهد.
 
 

اخذ کد اقتصادی موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402

مراحل اخذ کد اقتصادی

در این بخش قصد داریم به صورت دقیق، سریع‌ترین روش اخذ کد اقتصادی را برای شما عزیزان شرح دهیم که با استفاده از آن می‌توانید به صورت گام به گام، به راحتی برای کسب کد اقتصادی خود اقدام کنید.

1. تکمیل مدارک لازم جهت دریافت شماره اقتصادی

برای اینکه کد اقتصادی خود را دریافت کنید باید مدارک لازم را به صورت دقیق و کامل در 2 نسخه تهیه و ارائه کنید. سپس نسخه اول را به بخش تشکیل پرونده شماره اقتصادی در سازمان مالیاتی ارائه دهید و نسخه دوم را به بخش مستغلات سازمان مالیاتی ارائه کنید.

2. مراجعه حضوری به سازمان مالیات

پس از اینکه مدارک لازم را تهیه کردید سپس باید به صورت حضوری به سازمان مالیاتی که مربوط به حوزه مکان شرکت شماست، مراجعه کنید. همچنین به این نکته توجه کنید که با توجه به قوانین جدید سازمان مالیات کشور، برای تشکیل پرونده مالیاتی به منظور دریافت کد اقتصادی کلیه اشخاص حقوقی، باید شخص مدیر عامل موسسه یا یکی از افراد که دارای امضاء مجاز موسسه است، حتما حضور داشته باشند و حضور وکیل مدنی یا وکیل دادگستری به تنهایی کافی و قابل پذیرش نیست.

3.بررسی مدارک و مراجعه به بخش مستغلات

پس از اینکه پرونده مالیاتی خود را تکمیل کردید، کارشناس اداره مالیات یک فرم معرفی‌نامه به شما ارائه می‌کند تا آن را همراه با خود به بخش مستغلات اداره مالیات ببرید تا یک پرونده برای شما تشکیل شود.

4.بازدید کارشناس اداره مالیات به منظور راستی آزمایی

پس از اینکه پرونده مالیاتی شما تشکیل شد در نوبت بازدید کارشناس اداره مالیات برای راستی‌ آزمایی قرار خواهید گرفت. سپس کارشناس سازمان مالیات به مکان شرکت اعزام خواهد شد تا آن را مورد بررسی قرار دهد؛ این بازدید معمولا سرزده و بدون هماهنگی قبلی صورت می‌گیرد. به عبارتی کارشناس، محل حقیقی شرکت شما را با  آدرس رسمی که در مدارک سازمان مالیات ارائه کرده‌اید، مورد بررسی قرار می‌دهد و سپس گزارش بازدید خود از مکان شرکت را کتبا به سازمان مالیات تحویل می‌دهد

5. پاسخ اداره مستغلات به بخش تشکیل پرونده

در این مرحله بخش مستغلات باید نامه‌ای را که بیانگر بازدید از محل شرکت مورد نظر و راستی ‌آزمایی است به بخش تشکیل پرونده در اداره مالیات ارائه کند. در واقع بیان می‌کند که صدور کد اقتصادی برای شرکت مورد نظر مانعی ندارد. البته اگر نتیجه راستی آزمایی منفی باشد در نامه نوشته خواهد شد که شرکت در محل مذکور واقع نشده است. در نتیجه کد اقتصادی به شرکت متقاضی تعلق نخواهد گرفت.

6. تخصیص کد اقتصادی

اگر تمام مراحل قبل به درستی و با موفقیت انجام گیرد، کد اقتصادی 12 رقمی که انحصاری است از سوی سازمان مالیات کشور به موسسه متقاضی دریافت کد اقتصادی اختصاص داده خواهد شد.
نکته مهم : اگر در هر یک از مراحل اخذ کد اقتصادی با مشکل مواجه شده‌اید و به راهنمایی نیاز دارید یا قصد دارید که این امر در سریع‌ترین زمان ممکن انجام شود، حتما با کارشناسان حاذق موسسه ثبتی شریف ارتباط برقرار نموده و مشورت کنید.

میزان هزینه اخذ کد اقتصادی

دریافت کد اقتصادی کاملا رایگان بوده و برای اخذ آن نیاز به هیچ هزینه‌ای نیست. بنابراین توجه داشته باشید که هیچ یک از اشخاص حقیقی یا حقوقی، در این خصوص حق دریافت وجه از شما را ندارند. اما اگر تمایل دارید که موسسه ثبتی و حقوقی شریف، امور مربوط به دریافت کد را برایتان پیگیری کند، می‌توانید طبق تعرفه‌هایی استاندارد، هزینه‌ای را به جهت پیگیری امور اداری به ثبت شریف پرداخت کنید اما دریافت کد اقتصادی کاملا رایگان و بدون هزینه است.

 
 

اخذ کد اقتصادی موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402

استعلام کد اقتصادی شرکت

از آنجا که دریافت کد اقتصادی برای همه کسب و کارهای حقیقی و حقوقی الزامی است، بسیاری از افراد باید شناسه مالیاتی مربوط به خود یا دیگران را بیابند اما روش این کار را نمی‌دانند. در وهله اول باید بدانید که شناسه مالیاتی شخصی با شناسه مالیاتی شرکت با هم متفاوتند و برای یافتن هر یک نیاز به دو روش مجزا است.

دریافت شناسه ملی شرکت از طریق سامانه ثبت شرکت‌ها (برای اشخاص حقوقی)

  1. وارد سایت evatمی‌شوید.
  2. اطلاعات مورد نیاز را وارد می‌کنید.
  3. سپس کد 12 رقمی را جستجو و دریافت خواهید کرد.

روش سریع دریافت کد اقتصادی

روش دریافت کد اقتصادی شرکت تا ماه شهریور در سال 1399 بسیار دشوار بود. اما پس از آن به دستور دولت به جهت سهولت در امور مجوزات کسب و کارها و به علاوه شرایطی که ویروس کرونا در کشور ایجاد کرد، دریافت کد اقتصادی تسریع شد. همچنین بر اساس قوانین جدید، شناسه ملی شرکت‌ها به عنوان کد اقتصادی آن‌ها پذیرفته خواهد شد و مرحله 45 دریافت شماره اقتصادی حذف گردید. برای اشخاص حقیقی هم با دارابودن یک کسب و کار، اخذ کد مالیاتی از طریق کد ملی امکان پذیر خواهد بود.
مرحله 45 مربوط به کد اقتصادی، به همان بازدید میدانی و راستی آزمایی اطلاعات گفته می‌شود که توسط یک کارشناس به صورت حضوری انجام می‌گردد. در حال حاضر این مرحله حذف شده است و به جای این مرحله، گام چهارم یا همان استفاده از خدمات آنلاین برای امور مالیاتی، انجام می‌شود. اگر در خصوص ثبت‌نام کد مالیاتی هر گونه سوالی دارید، می‌توانید با ثبت شریف تماس بگیرید.

دریافت کد اقتصادی چه مدت زمان نیاز دارد؟

پس از اینکه به اداره امور مالیاتی مراجعه کردید و فرم‌های مورد نیاز را تکمیل و ارائه کردید، تشکیل پرونده شما آغاز می‌گردد. سپس مدارک مورد بررسی قرار گرفته و کارشناس از مکان شرکت بازدید خواهد کرد. اگر از موسسه ثبتی شریف برای انجام این امور درخواست کنید، با وجود تیم مجرب این مجموعه تمام این مراحل تنها طی 10 تا 15 روز کاری به اتمام می‌رسد. به این نکته توجه داشته باشید که اگر در هر مرحله مدارک شما تایید نشود باید به صورت مجدد ارائه شده و مراحل اخذ از ابتدا انجام شوند. بنابراین بهتر است حتما از کارشناسان متخصص در این زمینه کمک بگیرید.

پیگیری کد اقتصادی

پیگری کد اقتصادی به صورت چند مرحله‌ای و در موعد بخصوصی انجام می‌شود. لازمه این کار تشکیل پرونده به صورت مجازی و پیگیری از ادارات مربوطه به صورت حضوری است.
اگر قصد داشته باشید به صورت اینترنتی کد اقتصادی خود را پیگیری کنید باید ابتدا وارد سایت سازمان امور مالیاتی شوید. پس از ثبت نام وارد سایت tax.gov.ir شوید. سپس به بخش پیگیری سریع وارد شده و از بخش ثبت نام و صدور کد اقتصادی، بر روی گزینه ورود به سامانه کلیک کنید. سپس پیوند پیگیری سریع ثبت نام کد اقتصادی را انتخاب نمایید. توجه داشته باشید که عدم پیگیری اداری منظم، مانع از انجام مراحل ثبتی خواهد شد و در نتیجه سبب رد شدن پرونده کد اقتصادی می‌گردد. بنابراین همواره به اقدام سریع و پیگیری منظم توجه داشته باشید.

 
 

اخذ کد اقتصادی موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402

ابطال کد اقتصادی

بر اساس ماده ۱۷از تبصره ۳ در آیین نامه ماده ۱۶۹ قانون مالیات‌های مستقیم، بر اثر هر یک از موارد زیر کد اقتصادی باطل می شود:
1- بر اثر فوت اشخاص حقیقی
2- اعلام اشخاص حقیقی به منظور اتمام فعالیت‌های اقتصادی
3- انحلال اشخاص حقوقی که ثبت شده‌اند بعد از پایان مراحل تصفیه و اعلام اتمام تصفیه و دیگر اشخاص حقوقی بعد از لغو شدن مجوز فعالیت
4- صادر شدن حکم مراجع قضایی که بیانگر ابطال کد اقتصادی باشد.

جریمه‌ی مربوط به تخلفات شماره اقتصادی

در صورت عدم رعایت مفاد دستورالعمل از طرف اشخاص دارای مسئولیت، وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان‌های وابسته از ارائه‌ی هرگونه تسهیلات به این اشخاص خودداری می‌کند. عدم صدور صورتحساب یا عدم وارد نمودن کد اقتصادی و همچنین عدم رعایت این دستورالعمل علاوه بر بی‌اعتباری دفاتر مربوطه از حیث مالیاتی و جرایم درج شده در ماده‌ی ۸ قانون تعزیرات حکومتی، مشمول جرایم زیر می‌شود:
اگر اشخاص حقیقی یا حقوقی از رعایت مفاد دستورالعمل مربوط به شماره اقتصادی سرپیچی کنند، سازمان امور اقتصادی و دارایی یا سایر سازمان‌های وابسته به آن، از ارائه هر نوع تسهیلات به این اشخاص خودداری خواهند کرد. تخلفاتی مانند عدم صادر نمودن صورت حساب، عدم وارد کردن شماره اقتصادی، علاوه بر بی‌اعتبار کردن موسسات در خصوص امور مالیاتی، آن‌ها را مشمول جرائمی خواهد کرد که در ادامه بیان خواهد شد.
جریمه‌ای معادل با دو برابر هزینه مورد معامله برای اولین بار از تخلف
تعطیل کردن محل کسب یا توقف فعالیت شخص به مدت ۳ ماه برای دومین بار از تخلف
حبس به صورت تعزیری حدود ۳ ماه تا ۶ ماه، همچنین در خصوص اشخاص حقوقی، این جریمه برای مدیرعامل یا مدیران مسئول آن شرکت در نظر گرفته خواهد شد.

 
 

اخذ کد اقتصادی موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402

موارد مشمول جریمه مالیاتی

جریمه برای عدم تشکیل شدن پرونده مالیاتی و دریافت کد اقتصادی در زمان مقرر
جریمه در خصوص عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی در زمان تعیین شده
جریمه نداشتن دفاتر پلمپ یا دفاتر مالی قانونی که موجب صادر شدن برگه تشخیص طبق مالیات علی الراس خواهد شد.

تخلفات و جریمه مربوط به عدم دریافت کد اقتصادی

هر نوع جعل کردن، تقلب نمودن، سوء استفاده یا تبانی در خصوص کد اقتصادی خلاف قوانین است و با متخلفان مطابق با مقررات برخورد جدی خواهد شد.
دریافت هر نوع وجه اضافه بر ارزش محصول در راستای درج کد اقتصادی فروشنده یا عدم درج کد اقتصادی خریدار خلاف قوانین است و با متخلفان طبق قوانین برخورد می‌شود.
عدم رعایت قوانین مربوط به کد اقتصادی از جانب اشخاص دارای مسئولیت، مانند عدم ارائه کد اقتصادی یا درج شماره اقتصادی طرفین معاملات در صورت‌حساب‌های مربوط به فروش کالا و یا خدمات شرکت، خلاف قوانین است و با اشخاص متخلف مطابق قوانین برخورد خواهد شد.
تبصره 1: توجه داشته باشید که اگر فروشنده در زمان معاملات خود، از ارا ئه نمودن شماره اقتصادی، خودداری کند و ارائه شماره اقتصادی را منوط به اخذ هزینه بیشتر نسبت به مبلغ واقعی کالا بداند، خرید محصول بدون کد اقتصادی فروشنده بلامانع خواهد بود. اما به شرط اینکه گزارش انجام آن معامله و خودداری فروشنده از ارائه نمودن کد اقتصادی خود در راستای پیگرد قانونی، حداکثر ظرف یک ماه به سازمان کل امور مالیاتی، کتبا و به صورت مستند ارائه شود.

جریمه عدم اخذ شماره اقتصادی برای موسسات بدون فعالیت

برخی از شرکت‌ها که مدت زمان زیادی هیچگونه فعالیتی را انجام نداده باشند یا حتی یک قرارداد یا خرید و فروش کوچک در آن‌ها صورت نگرفته باشد، شرکت‌هایی غیرفعال به شمار خواهند آمد که باید به اداره دارایی اطلاعات لازم را ارائه نمایند. اگر سازمان دارایی اطلاعاتی را از اینگونه شرکت‌ها دریافت نکند به منزله عدم ارائه اطلاعات صحیح از سوی موسسات تلقی خواهد شد نه به معنای عدم فعالیت شرکت‌ها و این امر مشمول جریمه است. بنابراین برای اینکه از جریمه عدم دریافت کد اقتصادی جلوگیری شود، شرکت‌های غیرفعال باید با تکمیل یک اظهارنامه، عدم فعالیت خود را به سازمان دارایی اطلاع دهند.
پس با ایجاد یک شخصیت حقوقی در هر قالبی، طبق قوانین تجارت وظایفی بر عهده آن شخص قرار می‌گیرد که باید هر سال نسبت به آن توجه کافی را داشته و در راستای آن اقدام کند. در غیر این صورت مشمول جرائم مالیاتی خواهد شد یا علی الراس شدن مالیات را برای وی در پی خواهد داشت. همچنین ممکن است منجر به جریمه عدم دریافت شماره اقتصادی نیز بشود.

 
 

اخذ کد اقتصادی موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402

دلایل اهمیت تعیین فعالیت شرکت برای جلوگیری از جریمه عدم اخذ کد اقتصادی

هر شرکت می‌بایست در 4 ماه نخست هر سال، اظهارنامه مالیاتی سال گذشته خود را به سازمان مالیاتی ارائه کند. بنابراین شرکت‌های غیرفعال بر اساس قانون می‌بایست اظهارنامه خود را تکمیل نموده و به همراه دفاتر مربوط به خود، کاملا سفید ارائه کنند. این کار هم می‌تواند به صورت حضوری و هم از طریق پست صورت گیرد.
دفاتر حقوقی موسسات دارای دفتر روزنامه و دفتر کل است که پس از نهایی شدن موسسه و به صورت سالانه به شرکت‌ها تحویل داده می‌شود. این دفاتر باید طبق دستورالعمل‌هایی بدون هیچگونه خط خوردگی و کاملا دقیق در هر روز تکمیل شده و در نهایت تحویل داده شوند. اگر شرکتی این دفاتر حقوقی را ارائه نکند، مشمول جریمه مالیاتی خواهد شد یعنی مالیات او به نحو علی الراس در نظر گرفته خواهد شد و دفاتر آن شرکت در سال بعد تحویل گرفته نخواهد شد و دفاتر جدیدی هم برای آن صادر نمی‌کنند
شرکت‌ها تنها زمانی می‌توانند اظهارنامه مربوط به عدم فعالیت خود را تکمیل و به سازمان دارایی ارائه کنند که حقیقتا هیچگونه فعالیت یا خدماتی نداشته باشند. زیرا اگر خلاف این امر از طریق اسناد و شواهد دیگر ثابت شود، برای مثال هنگام خرید کالا از سوی شرکت، یک فاکتور از فروشنده محصول به سازمان مالیات ارائه گردد؛ در این صورت شرکت متحمل جریمه خواهد شد. همچنین هر شرکت باید سالانه عدم فعالیت خود را گزارش دهد، یعنی هر سال باید گزارش عدم فعالیت سال قبل خود را با یک اظهارنامه به سازمان مالیات ارائه کند.
همچنین در خصوص جریمه عدم اخذ شماره اقتصادی، عدم گردش مالی در سیستم اشخاص حقوقی به معنای عدم فعالیت آنان نیست. زیرا حتی یک خرید و فروش کوچک یا داشتن یک نوع قرارداد بلندمدت هم می‌‍تواند به منزله فعالیت محسوب شود. همچنین موسسین نمی‌توانند برای سال بعد و به صورت از پیش تعیین شده، اظهارنامه عدم فعالیت برای شرکت خود ارائه کنند. به علاوه اگر میزان نامه‌های عدم فعالیت زیاد شوند و مدت زمان بسیاری از عدم فعالیت شرکت بگذرد، شرکت مورد نظر منحل می‌گردد. همچنین لازم به ذکر است که بدون تشکیل پرونده مالیاتی یا دارایی امکان ارائه نامه عدم فعالیت وجود نخواهد داشت.
برای جلوگیری از جریمه عدم اخذ کد اقتصادی نامه عدم فعالیت را هر بار باید تکرار کرد. یعنی اگر شرکتی چند سال فعالیت ندارد باید در هر سال برای عدم فعالیت سال قبل نامه عدم فعالیت ارسال شود.
برای اینکه از جریمه مربوط به عدم اخذ کد اقتصادی جلوگیری شود باید هر سال اظهارنامه عدم فعالیت توسط شرکت‌ها ارائه گردد. یعنی اگر غیرفعال بودن شرکت‌ها چندین سال به طول انجامد باید هر سال برای عدم فعالیت سال گذشته، اظهارنامه عدم‌ فعالیت ارائه گردد.
کارشناسان حاذق موسسه ثبت شریف در کنار شما هستند تا با بالاترین کیفیت و در سریع‌ترین زمان، این امور مهم را برایتان پیگیری کنند تا متحمل جرائم مربوط به عدم اخذ کد اقتصادی نشوید. برای مشورت با کارشناسان ما می‌توانید به سایت موسسه مراجعه کنید.

تفاوت کارت اقتصادی حقیقی و حقوقی چیست؟

کارت اقتصادی اشخاص حقوقی و حقیقی که کد اقتصادی آن‌ها در این کارت درج‌شده از نظر ظاهر تفاوت‌هایی با هم دارند. در کارت اقتصادی اشخاص حقیقی عکس 2 در 3 مؤدی، نام و نام خانوادگی، کد اقتصادی، آدرس محل فعالیت و کد حوزه مالیاتی شخص حقیقی ذکر شده است.
کارت‌های اقتصادی اشخاص حقوقی و حقیقی که دارای کد اقتصادی آنان است، از نظر ظاهر با یکدیگر متفاوتند. کارت اقتصادی مربوط به اشخاص حقیقی دارای یک قطعه عکس 2 در3، نام و نام خانوادگی است و آدرس مکان فعالیت و کد مربوط به حوزه مالیاتی شخص حقیقی درج شده است.
اما در کارت اقتصادی مربوط به اشخاص حقوقی عکسی وجود ندارد و نوع شخص حقوقی بیان شده است. همچنین صدور کارت مربوط به اشخاص حقوقی به صورت لیزری انجام خواهد شد. البته همواره مشخصات مربوط به شخص حقیقی مؤدی بر روی کارت اقتصادی اشخاص حقوقی درج خواهد شد. در ادامه یک تصویر به عنوان نمونه‌ای از یک کارت اقتصادی مشاهده خواهید کرد.

 
 

اخذ کد اقتصادی موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402

مزایای دریافت کد اقتصادی چیست؟

دریافت کد اقتصادی همانند بسیاری از امور حقوقی دیگر مزایای بی‌شماری برای شما خواهد داشت که تأثیر بسزایی نیز بر روند فعالیت‌های تجاری- اقتصادی و سودآوری شرکت شما می‌گذارد. در ادامه هر یک از این مزایا را با دقت شرح خواهیم داد.

1. عقد قرارداد‌های کلان دولتی

یکی از مزایای مهم اخذ کد اقتصادی عقد قراردادهای بزرگ دولتی است زیرا کد اقتصادی سبب می‌شود اعتبار شرکت و کسب و کارها در سطح داخلی بسیار افزایش یابد. در واقع این کد به شرکت‌ها رسمیت می‌بخشد و با این اعتبار می‌تواند برای عقد قراردادهای بزرگتر در داخل کشور اقدام کند. همچنین این امر سبب افزایش احتمال موفقیت شرکت‌ها یا کسب و کارها در عقد قراردادهای دولتی خواهد شد. بنابراین اگر شرکت شما به نهادها یا سازمان‌های دولتی بسیار مرتبط است، در خصوص دریافت کد اقتصادی اقدام نمایید.

2. افزایش اعتبار شرکت‌ها

کد اقتصادی از موارد بسیار مهمی است که در هنگام بستن قرار داد از سوی شرکت‌‌های مقابل از شما درخواست خواهد شد. این کد به منزله معتبر بودن شرکت شماست که عدم ارائه آن منجر به از دست دادن یک قرارداد ارزشمند خواهد شد.

3. توانایی تجارت در حوزه بین‌الملل

به عنوان دیگر مزایای دریافت کد اقتصادی باید به فراهم شدن بستر مناسب برای عقد قرارداد‌های بین‌المللی اشاره کنیم. به طور کلی زمانی که یک شرکت یا کسب‌وکار قصد بستن قرارداد در سطح بین‌المللی را داشته باشد، باید از اعتبار بالایی برخوردار باشد تا بتواند برای طرف قرارداد تعلق خاطر ایجاد نماید. کد اقتصادی سبب افزایش اعتبار یک کسب‌وکار شده و به همین دلیل با وجود آن اشخاص حقیقی یا حقوقی می‌توانند در سطح بین‌الملل فعالیت داشته باشند.
یک شرکت تنها زمانی می‌تواند در عرصه بین‌الملل فعالیت کند که از رسمیت و اعتبار بالایی برخوردار باشد. زیرا بدین وسیله کمپانی‌های خارجی با اطمینان خاطر به انجام معامله خواهند پرداخت. کد اقتصادی به دلیل اینکه موجب افزایش اعتبار یک مجموعه می‌شود، پس اشخاص حقیقی یا حقوقی که این کد را دارا باشند قادر به فعالیت در سطح بین‌الملل خواهند بود.

4. مجاز به شرکت در مزایده‌ها و مناقصه‌ها

از دیگر مزایای اخذ کد اقتصادی توانایی حضور در انواع مناقصه‌ها و مزایده‌هاست که می‌تواند بسیار ارزشمند باشد. دریافت شماره اقتصادی، پیش نیاز حضور در مناقصات و مزایده‌هاست تا بتوان از طریق آنان به سود بیشتری رسید. بدون این کد مجاز به حضور در مزایده‌ها یا مناقصه‌ها نخواهیم بود.

5. جذب سرمایه

جذب سرمایه از دیگر مزایای اخذ کد اقتصادی است. کد اقتصادی به یک شرکت رسمیت و اعتبار می‌بخشد که در پی آن سرمایه گذاران زیادی به این شرکت اعتماد خواهند کرد و بر کسب و کار آن سرمایه گذاری می‌کنند. این امر سبب جذب سرمایه به صورت روز افزون توسط شرکت خواهد شد.
در واقع یکی از شیوه‌های سنجش میزان اعتبار یک کسب و کار فعال، برخورداری یا عدم برخورداری آن از کد اقتصادی است. این کد از حیث اعتبار جایگاه بخصوصی را نزد سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی دارد و بسیاری از این سرمایه‌گذاران تنها با آگاهی از کد اقتصادی یک شرکت بر روی آن سرمایه‌گذاری خواهند کرد. بنابراین کد اقتصادی تاثیر ویژه‌ای بر جذب سرمایه شرکت خواهد داشت.

6. انجام صادرات و واردات

می‌دانیم که برای فعالیت در بازار واردات و صادرات به کارت بازرگانی نیاز است برای دریافت این کارت، داشتن شماره اقتصادی 12 رقمی الزامی است. پس بدون این کد نمی‌توان کارت بازرگانی داشت و در بازار تجارت فعالیتی داشت.

7. جلوگیری از مسائل مالیاتی

از دیگر فواید اخذ کد اقتصادی، جلوگیری از مشکلات مالیاتی و تبعات آن است. هر شرکتی طبق قوانین باید اظهارنامه مالیاتی خود را تکمیل نموده و در زمان مقرر مبلغ مورد نظر را پرداخت کند. برای ارائه این نوع اظهارنامه، داشتن کد اقتصادی ضروری است. بنابراین کد 12 رقمی اقتصادی از ایجاد مسائل مالیاتی جلوگیری کرده و فعالیت‌های مربوط به آن را تسهیل خواهد کرد.
بنابراین مزایای دریافت کد اقتصادی زیاد است.این فواید تا حدی است که بسیاری از شرکت‌ها صرفاً برای جلوگیری از مشکلات مالیاتی اقدام به اخذ این کد می‌کنند. به طورکلی شرکت‌‌های تجاری اعم از حقیقی و حقوقی، باید با موضوع مالیات تا حد ممکن با شفافیت، دقت و نظم بالا عمل کنند. فلذا با این کار از جرایم مالیاتی جلوگیری کرده و از معافیت های مالیاتی حاصل از ارائه به موقع اظهارنامه و پرداخت مالیات، بهره‌مند شوند.
حال می‌دانیم که اخذ کد اقتصادی تا چه اندازه حائز اهمیت است. بسیاری از شرکت‌ها تنها به خاطر جلوگیری از مسائل مالیاتی اقدام به دریافت این کد خواهند کرد. اما در هر حال تمامی موسسات  تجاری حقیقی یا حقوقی می‌بایست با امور مالیاتی به صورت دقیق و منظم عمل نمایند. زیرا تنها از این طریق می‌‎‌توان از مشکلات مالیاتی و جرائم ناشی از آن‌ها در امان ماند و همچنین از معافیت‌های مالیاتی که در صورت ارائه منظم و دقیق اظهارنامه‌ها به اشخاص تعلق می‌گیرد، بهره مند شد.

 
 

اخذ کد اقتصادی موسسه ثبتی و حقوقی شریف، مشاوره رایگان: 02188557402

سخن پایانی

همان طور که در این مقاله بیان شد، بعد از ثبت شرکت مهم‌ترین گام، اخد کد اقتصادی است. اخذ شماره اقتصادی دارای مزایای بی‌شماری مانند دریافت کارت بازرگانی، اعتبار بخشی به شرکت، سهولت در امور مالیاتی و غیره است که به صورت دقیق هر یک را مورد بررسی قرار دادیم. همچنین در این مقاله به موضوعات دیگری همانند مراحل دریافت شماره اقتصادی، دلایل ابطال کد اقتصادی، نحوه پیگیری وضعیت دریافت کد اقتصادی و بسیاری از موارد دیگر پرداخته شد.
حال اگر همچنان شما عزیزان در خصوص دریافت کد اقتصادی با پرسشی مواجه هستید یا اگر می‌خواهید امور اخذ شماره اقتصادی خود را به یک موسسه معتبر بسپارید می‌توانید به موسسه ثبتی و حقوقی شریف اعتماد کنید. کارشناسان مجرب و متخصص این موسسه آماده‌اند تا شما را در این امور مهم یاری نمایند. برای دریافت مشاوره تنها کافی است با شماره 02188557402 تماس حاصل فرمایید.